Ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος ανάπηρης!

  • Iatropedia
Σε καταγγελία σοκ προχωρά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.). Μιλά για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος γυναίκας από το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα με επιστολή της στον υπουργό Εσωτερικών Α. Γιαννίτση η Συνομοσπονδία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την προσβλητική και ρατσιστική αντιμετώπιση σε βάρος ομογενούς αλλοδαπής με αναπηρία.

Όπως περιγράφει η Συνομοσπονδία, τα γεγονότα έχουν ως εξής: η ομογενής έκανε αίτηση πολιτογράφησης και προσήλθε για συνέντευξη στο αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών, συνοδευόμενη από την κόρη της, λόγω του ότι πάσχει από ημιπληγία και ανικανότητα ομιλίας, εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη το 2008.

Στη συνέντευξη η κόρη εξέθεσε την κατάσταση υγείας της μητέρας έχοντας και τα σχετικά έγγραφα που πιστοποιούσαν την πάθησή της. Η αρμόδια διευθύντρια απεφάνθη ότι παγώνει τη διαδικασία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας γιατί δεν είναι σωματικά ικανή, καθώς δεν μπορεί να μιλήσει, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η σύμφωνα με το νόμο απαραίτητη συνέντευξη.

«Δηλαδή, η εν λόγω κυρία δεν μπορεί να λάβει την Ελληνική Ιθαγένεια όπως την έχουν αποκτήσει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, μόνο και μόνο, επειδή είναι άτομο με αναπηρία; Δεν είναι άνθρωπος με ίσα δικαιώματα με τους σωματικά αρτιμελείς συνανθρώπους της, αλλά πρέπει να καταδικαστεί γιατί υπέστη εγκεφαλικό;» σημειώνεται χαρακτηριστικά από την Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης τονίζει: «Τα ανθρώπινα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αγνοούνται και μαζί με αυτά οι πολύχρονοι αγώνες του αναπηρικού κινήματος της χώρας, της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου».