Ράμπο του Υπ. Οικονομικών στο ΚΕΕΛΠΝΟ με εντολή Σταικούρα. τι θα ελέγξουν

  • Iatropedia
Ειδικά κλιμάκια ελεγκτών μπαίνουν εντός των ημερών σε συνολικά 9 φορείς υπουργείων. Μεταξύ αυτών θα ελεγχθεί και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το οποίο ούτως ή άλλως έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τη λειτουργία του και τα οικονομικά του. Τι ζητά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην απόφασή του.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Συνολικά 9 φορείς των υπουργείων Οικονομικών , Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Παιδείας, Υγείας, Εργασίας και Περιβάλλοντος μπαίνουν στο στόχαστρο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών αλλά και ειδικών κλιμακίων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών ελέγχων. Με απόφασή του ο Χρήστος Σταικούρας στις 29 Απριλίου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ζητά να ερευνηθούν εάν τηρούνται στους φορείς αυτούς όλα τα οικονομικά δεδομένα που προβλέπονται.

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει ότι θα εξετασθούν όλα τα δεδομένα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στους συγκεκριμένους φορείς

α) έχει ορισθεί προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών, όπως προβλέπεται σε σχετικό άρθρο β) εάν τηρείται πλήρως λειτουργικό Μητρώο Δεσμεύσεων, γ) ενώ θα διερευνηθούν και οι λόγοι που δημιουργούν

απλήρωτες υποχρεώσεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων. Η εξέταση θα γίνει στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ θα συνταχθεί και σχετική Έκθεση με τα συμπεράσματα.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φόρμα αξιολόγησης του Φορέα. Οι ελεγκτές θα επιχειρήσουν να διαπιστώσουν εάν υπάρχει μνημόνιο στο ΚΕΕΛΠΝΟ όπως αντίστοιχα έχει ορισθεί και στα νοσοκομεία και ορίζει συγκεκριμένο προϋπολογισμό ο οποίος θα πρέπει να τηρείται.

Ωστόσο εδώ και καιρό το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται στο μικροσκόπιο ειδικών ελεγκτών για τα οικονομικά του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει δυσκολία να εντοπισθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον οικονομικό χειρισμό που πραγματοποιείται, δεδομένου ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργεί κάτω από ειδικό καθεστώς (σχεδόν ως ανεξάρτητος φορέας) που του επιτρέπει να διαθέτει κονδύλια σε διάφορες πηγές.

Πάντως φαίνεται πως και αυτός ο έλεγχος δεν είναι ανεξάρτητος με την κόντρα που έχει ξεσπάσει πρόσφατα μεταξύ της αρμόδιας υφυπουργού Υγείας Φωτειονής Σκοπούλη με τα στελέχη του φορέα, η οποία μάλιστα δήλωσε ότι έχει ζητήσει την αντικατάσταση του Δ.Σ. ενώ έχει ενημερώσει για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν καλλυντικά και βιταμίνες πάνε …σούπερ μάρκετ! Συσπειρώνονται οι φαρμακοποιοί

Πότε θα διοριστούν τελικά οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία! Όλα τα ονόματα των υποψηφίων

Προς κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί! Η μάχη της…βιταμίνης με την κυβέρνηση

Η αποκατάσταση του στήθους μετά από μαστεκτομή

Ψηλάφηση στήθους: 10 λεπτά το μήνα μπορεί να σώσουν τη ζωή σας