Ραμόνα: Η νέα Δομή για κακοποιημένες γυναίκες των Γιατρών του Κόσμου

  • Γιάννα Σουλάκη
Η δομή φιλοξενίας «Ραμόνα», χωρητικότητας 24 ατόμων, έχει ενδιάμεσο χαρακτήρα και δημιουργήθηκε από τους Γιατρούς του Κόσμου, για να καλύψει το έλλειμα σε στεγαστικές δομές που να απευθύνονται σε άστεγες γυναίκες και σε μητέρες με παιδιά

Στόχος είναι, αφενός μεν να δοθεί λύση στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για στέγαση γυναικών που δεν εντάσσονται στις συνήθεις δομές φιλοξενίας, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στο θέμα της κακοποίησης (π.χ. άνεργες μητέρες με παιδιά, ηλικιωμένες υπό έξωση από την κατοικία τους, κ.α.), αφετέρου δε, στην περίπτωση της κακοποίησης να καλύψουν το κενό φιλοξενώντας άμεσα την γυναίκα σε κίνδυνο, μέχρι την εισαγωγή της στην κατάλληλη δομή για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η δομή φιλοξενίας χωρητικότητας 24 ατόμων λειτουργεί με βάση το φύλο αλλά όχι το είδος του προβλήματος, χωρίς να τοποθετεί «ταμπέλες» που θυματοποιούν και υποβιβάζουν τις γυναίκες σε κίνδυνο. Στηρίζεται σε ολιστική μεθοδολογία ως προς το ιατρικό και ψυχοκοινωνικό σκέλος και έχει καθαρά ενταξιακό στόχο σε συνάρτηση ενός πλαισίου τεσσάρων αξόνων: στέγασης, ενδυνάμωσης, ένταξης και μεταπαρακολούθησης.

Οι φιλοξενούμενες και τα παιδιά τους διαμένουν σε ατομικά πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, ενώ τους διατίθενται χώροι δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας, προσβάσιμοι σε ΑμεΑ μέσω ειδικού αναβατορίου και ανελκυστήρα. Η ατομική συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη γίνεται μέσω εξατομικευμένης και ομαδικής εργασίας από διεπιστημονική ομάδα (ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, ιατρός, κ.α.). Οι Γιατροί του Κόσμου έχοντας υψηλό συναίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, δηλώνουν ότι στηρίζουν προς το παρόν τη δομή φιλοξενίας αποκλειστικά με ιδίους υλικούς και ανθρώπινους πόρους, έχοντας δεχτεί τις πρώτες φιλοξενούμενες από την 1η Μαρτίου 2019.

Η «Ραμόνα», ονομασία που δόθηκε στη δομή, ήταν ένα παιδί των Γιατρών του Κόσμου που έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή και με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να την τιμήσουν, όπως υποστηρίζουν σε σχετική ανακοίνωση.