Ραγδαία και η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, λένε οι καθηγητές Γουργουλιάνης – Παρασκευής

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη
Έχουν πενταπλασιαστεί οι προσελεύσεις στα επείγοντα με όλων των ειδών τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Ο κορωνοϊός δεν είναι ο μόνος που εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα μας. Ακόμα πιο γρήγορα διασπείρεται η γρίπη, με τις προσελεύσεις ασθενών στα νοσοκομεία εξαιτίας της να έχουν αυξηθεί 20 φορές, αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις της εποχής. Έτσι, οι ασθενείς που μεταβαίνουν στα επείγοντα εξαιτίας τους έχουν πενταπλασιαστεί μετά τις γιορτές.

«Οι προσελεύσεις των ασθενών που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό αυξήθηκαν δύο φορές. Η προσέλευση των ασθενών που ήρθαν με γρίπη, όμως, αυξήθηκαν 20 φορές» είπε στην ΕΡΤ. Και πρόσθεσε πως σε όλα τα νοσοκομεία οι Πνευμονολογικές και Παθολογικές Κλινικές είναι γεμάτες με ασθενείς που, αν ελέγχονταν, θα είχαν γρίπη.

«Ζούμε στη σκιά του κορωνοϊού. Αυτό που θα έπρεπε να λέμε όμως είναι “γρίπη, κορωνοϊός και οι άλλες υπόλοιπες λοιμώξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, «πρέπει να ξεφύγουμε από την βαριά σκιά του κορωνοϊού που κάνει τα γνωστά του κύματα. Έχει εποχικότητα. Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος ταλαιπώρησαν τη χώρα μας με βαριά κύματα και νοσηλείες».

«Βρισκόμαστε σε περίοδο που παρουσιάζουν έξαρση όλες οι αναπνευστικές λοιμώξεις» συνηγόρησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής. Ειδικά όσον αφορά τον κορωνοϊό επισήμανε πως η πολύ υψηλή κυκλοφορία του που αποτυπώνεται στην υψηλή θετικότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις. Αυξάνονται επίσης οι νοσηλείες στις απλές κλίνες των νοσοκομείων.

Πίσω και στον αντιγριπικό εμβολιασμό

Μιλώντας για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων ατομικής προστασίας σε δομές υγείας και ΜΜΕ ο Δημήτρης Παρασκευής ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα κριθεί από την εκάστοτε επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

«Η υποχρεωτικότητα της μάσκας, ειδικά σε χώρους παροχής φροντίδας, είναι στη δικαιοδοσία των εκάστοτε επιτροπών λοιμώξεων. Σε κάποιες περιοχές η μάσκα ως μέτρο έχει καταστεί υποχρεωτικό» είπε.

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι υπάρχει υστέρηση. «Η αντιεμβολιαστική διάθεση που κακώς επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια, έφτασε μερικές φορές και στους ασθενείς με γρίπη. Δεν έχω τα δεδομένα ακόμα, θα τα έχουμε στο τέλος της χρονιάς. Νομίζω όμως ότι και εκεί υστερούν ακόμα οι εμβολιασμοί», επισήμανε.

Σχολιάζοντας το θέμα αυτό κ. Παρασκευής επισήμανε ότι δεν αρκεί να έχουμε εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού κατά το παρελθόν. Είναι απαραίτητο να κάνουμε μια αναμνηστική δόση τουλάχιστον μία φορά ετησίως, όπως κάνουμε και για την γρίπη.


Φωτογραφία: iStock