Ψώρα: Αίτια και “σπιτικές” λύσεις

  • Iatropedia
Η ψώρα είναι μια δερματική πάθηση που προκαλείται από ένα μικροσκοπικό ακάρεο με την ονομασία Sarcoptes scabiei. Η παρουσία του ακάρεος στην επιδερμίδα οδηγεί σε έντονη φαγούρα στην περιοχή που εκείνο “κυκλοφορεί”. Η παρόρμηση για να ξύσει ο ασθενής εκείνο το σημείο είναι ιδιαίτερα έντονη το βράδυ.

Η ψώρα είναι μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μέσω της στενής σωματικής επαφής. Λόγω της μεταδοτικής φύσης της ψώρας, οι γιατροί συστήνουν συχνά θεραπεία για ολόκληρες οικογένειες ή ομάδες ατόμων που ζουν μαζί, προκειμένου να εξαλειφθεί πλήρως το ακάρεο.

Αίτια

Το ακάρεο που προκαλεί την ψώρα στον άνθρωπο είναι μικροσκοπικό. Τα θηλυκά ακάρεα φωλιάζουν ακριβώς κάτω από το δέρμα σας και εναποθέτουν τα αυγά τους. Αυτά εκκολάπτονται σε τρεις έως τέσσερις ημέρες, και οι προνύμφες τους ανεβαίνουν σταδιακά προς την επιφάνεια του δέρματός σας, όπου ωριμάζουν και μπορεί να εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές του σώματος ή σε άλλα άτομα. Ο κνησμός από την ψώρα προκύπτει από την αλλεργική αντίδραση του σώματός σας στα ακάρεα, τα αυγά τους και τα απόβλητά τους.

Η στενή σωματική επαφή και, κάποιες φορές, η ανταλλαγή ρουχισμού ή κλινοσκεπασμάτων με ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τα ακάρεα.

Οι σκύλοι, οι γάτες και οι άνθρωποι επηρεάζονται από το δικό τους διακριτό είδος ακάρεων. Κάθε είδος ακάρεων προτιμά ένα συγκεκριμένο τύπο “ξενιστή” και δεν ζει πολύ μακριά από αυτόν. Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια προσωρινή αντίδραση του δέρματος από την επαφή με το ακάρεο της ψώρας στα ζώα. Αλλά είναι απίθανο να εμφανίσουν πλήρη ψώρα από την πηγή αυτή.

Τρόποι αντιμετώπισης στο σπίτι

Εκτός από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε:

-Δροσίστε και μουλιάστε το δέρμα σας: Το μούλιασμα σε δροσερό νερό, ή το κρύωμα της περιοχής με ένα υγρό σφουγγαράκι στις ερεθισμένες περιοχές, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κνησμό.

-Εφαρμόστε καταπραϋντική λοσιόν: Η λοσιόν καλαμίνας (περιέχει ψευδάργυρο), που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά τον πόνο και τον κνησμό των ήσσονος σημασίας ερεθισμών του δέρματος.

http://www.mayoclinic.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψωρίαση: Τι πυροδοτεί τα συμπτώματα της

Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την ψωρίαση