Ψηφίστηκε το παράλληλο πρόγραμμα εν μέσω αντεγκλήσεων και έντασης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του. Κατά ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ, και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου...

«Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της ασφάλισης των ανασφάλιστων πολιτών και ταυτόχρονα ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και την λειτουργικότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στην διαδικασία συζήτησης για το παράλληλο πρόγραμμα. Και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για συστηματική προσπάθεια να απαξιωθεί το νομοσχέδιο αυτό… Αναφερόμενος δε ο κ. Ξανθός στις ρυθμίσεις που είχαν κάνει οι προκάτοχοί του για τους ανασφάλιστους είπε:

«Υπήρξαν δύο υπουργικές αποφάσεις που δεν λειτούργησαν στην πράξη γιατί μπήκαν αποτρεπτικοί μηχανισμοί. Υπήρχε μια τριμελής επιτροπή που έπρεπε να προεγκρίνει την εισαγωγή στο νοσοκομείο και οι αποφάσεις της οποίας υπόκειντο στον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Ο δεύτερος μηχανισμός ήταν η δήλωση αποδοχής χρέους για την νοσηλεία εκ μέρους του ανασφάλιστου που μεταφέρεται στη, Εφορία».

Όσο για το θέμα του εγγράφου που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Νοσοκομείο Ηρακλείου σύμφωνα με το οποίο καλούνταν οι ανασφάλιστοι πολίτες να υπογράψουν δήλωση αποδοχής χρέους για την νοσηλεία τους – και το οποίο αμφισβήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ο κ. Ξανθός είπε ότι το κείμενο αυτό υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΠΑΓΝΗ όπως και στα άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Πάντως, με τον αριθμό των ανασφάλιστων πολιτών να ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια που εκτιμά το υπουργείο Υγείας, τα 100 εκατ. ευρώ –τα οποία παραχωρεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τους ανασφάλιστους– και μάλιστα από τον υπερχρεωμένο ΕΟΠΥΥ, είναι πολύ λίγα…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν