Ψυχεδελικό φάρμακο κατά αλλεργικού άσθματος!

  • Iatropedia
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα φάρμακο γνωστό για τις ψυχεδελικές του ιδιότητες, μπόρεσε να αποτρέψει την εκδήλωση αλλεργικού άσθματος σε ποντίκια.

Όπως αναφέρουν στα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης που δημοσιεύονται στο περιοδικό American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology, το ψυχεδελικό σκεύασμα (R)-DOI το οποίο διεγείρει τους υποδοχείς σεροτινίνης που σχετίζονται με την αντιφλεγμονώδη δράση απέδειξε ότι μπορεί να αποβεί αποτελεσματικό και στην θεραπεία νόσων έξω από τον εγκέφαλο.

Σε πειράματα με ποντίκια, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή της Ν. Ορλεάνης στο Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα διεπίστωσαν τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φαρμάκου όταν η χορήγησή του απέτρεψε την φλεγμονή των αεραγωγών του αναπνευστικού συστήματος και την υπερβολική έκκριση βλέννας, αδρανοποίησε συγκεκριμένα γονίδια στους πνεύμονες που συνδέονται με την ανοσολογική απόκριση και εμπόδισε την εκδήλωση αλλεργικού άσθματος. Τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν με την χορήγηση δόσης 50-100 φορές μικρότερης απ’ ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την συμπεριφορά του λήπτη.

Αν και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μέχρι στιγμής αφορούν δοκιμές σε ποντίκια, ωστόσο προσφέρουν βάση για περαιτέρω έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά σε νέες μορφές θεραπείας. Οι ειδικοί τονίζουν την σημασία των πρόσφατων ευρημάτων καθώς όπως επισημαίνουν «δεν είναι μόνο

μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της μελέτης της σεροτονίνης και των ψυχιατρικών φαρμάκων… Έχουμε εντοπίσει έναν εντελώς νέο αντιφλεγμονώδη μηχανισμό για την κλινική θεραπεία του άσθματος που κάποια μέρα θα μπορούσε να χορηγείται με μία συσκευή εισπνοής ή με ένα καθημερινό χάπι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από το άγχος;

Ποιες ασθένειες ''πυροδοτεί'' το άγχος!