ΠΣΦ: Πενιχρή η ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές

  • Ρούλα Τσουλέα
ασθενών
Την έντονη διαμαρτυρία τους για την ενίσχυση του κωδικού φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ για το 2019 με μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ, εκφράζουν οι φυσικοθεραπευτές.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την ενίσχυση του κωδικού φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ για το 2019 με μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ, εκφράζουν οι φυσικοθεραπευτές.

Σε επιστολή που έστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επισημαίνει ότι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσια.

Οι φυσικοθεραπευτές αφήνουν αιχμές, κάνοντας λόγο για «κύκλους» που «θεωρούν ότι οι φυσικοθεραπευτές δεν έπρεπε να ενισχυθούν».

Ο ΠΣΦ υπενθυμίζει ότι στις αρχές Ιουνίου έγινε συνάντηση του συντονιστικού φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον υπουργό Υγείας Αν. Ξανθό. Στη διάρκειά της, εκείνος τόνισε ότι από την πρόσθετη επιχορήγηση των 30 εκατ. ευρώ, θα ενισχυθεί και ο κωδικός των φυσικοθεραπευτών.

Οι φυσικοθεραπευτές είχαν εξαιρεθεί από την πρώτη ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ με 9 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είχαν απορροφήσει οι λοιποί πάροχοι ΠΦΥ.

Επιπλέον, η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ (πρόεδρος και αντιπρόεδρος) είχαν αποσαφηνίσει ότι η κατανομή των 30 εκατ. ευρώ θα γίνει με βάση δύο κριτήρια:

  • Την υπέρβαση του κάθε κωδικού για το 2018
  • Την ποσοστιαία αναλογία της κάθε παροχής επί  του συνόλου των επιτρεπτών δαπανών

Με βάση αυτά τα κριτήρια, οι φυσικοθεραπευτές είχαν υπολογίσει ότι η ενίσχυση δεν θα ήταν μικρότερη από 6 εκατ. ευρώ.

«Κατάφωρη αδικία»

«Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της επιλεκτικής αμνησίας κάποιων κύκλων, που θεωρούν ότι οι φυσικοθεραπευτές δεν έπρεπε να ενισχυθούν, παρόλη την δημόσια δέσμευση του Υπουργού Υγείας και καθώς είναι γεγονός ότι αδικήθηκαν κατάφωρα από την τελική κατανομή», σημειώνει ο ΠΣΦ στην επιστολή του.

Και προσθέτει πως  υπέρβαση του κωδικού φυσικοθεραπείας το 2018 είναι 30 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, η υποβαλλόμενη δαπάνη ήταν 98 εκατ. και η επιτρεπτή 68 εκατ. Επομένως, προκύπτει υπέρβαση 40%.

«Σε κάθε περίπτωση, ο Π.Σ.Φ διεκδικεί την αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία και για την φυσικοθεραπεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων, τόσο από την παρούσα όσο και από την επόμενη κυβέρνηση», καταλήγει την ανακοίνωσή του ο ΠΣΦ.