ΠΣΦ: Απεργούν σήμερα οι φυσικοθεραπευτές για το φορολογικό νομοσχέδιο

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΣΦ
Τι αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) για την φορολόγηση και τις εκπτώσεις του κλάδου.

Κλειστά είναι σήμερα τα φυσικοθεραπευτήρια όλης της χώρας, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) συμμετέχει στην απεργία που έχουν προκηρύξει οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όπως αναφέρει ο ΠΣΦ σε ανακοίνωσή του,  κάθε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ελευθεροεπαγγελματίας φυσικοθεραπευτής συμβάλλει στην ελληνική οικονομία με  9.308 ευρώ ετησίως, ξεχωριστά από τον φόρο εισοδήματος. Και αυτό διότι τα 2.500 συμβεβλημένα φυσικοθεραπευτήρια υπόκεινται σε υποχρεωτικό clawback και rebate.

Το clawback είναι η επιστροφή της συμφωνημένης αμοιβής και το rebate η έκπτωση όγκου. Με την εφαρμογή αυτών των δύο μειώνεται η αποζημίωση των φυσικοθεραπευτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022  παρασχέθηκαν υπηρεσίες κόστους 97,4 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ο ΕΟΠΥΥ κάλυψε μόνο τα 73,9 εκατομμύρια. Επομένως, έγινε υποχρεωτική έκπτωση 23,46 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί σε 9.308 ευρώ κατ’ άτομο.

Ο ΠΣΦ τονίζει πως τα οριζόντια φορολογικά μέτρα είναι άδικα και ζητά διόρθωση των στρεβλώσεων και μέριμνα εξαιρέσεων.  Για τον σκοπό αυτό έχει αποστείλει επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία, στην οποία παραθέτει τις ενστάσεις του.

Σε αυτήν επισημαίνει ότι ανέκαθεν υπήρξε υπέρ της ισότιμης φορολόγησης όλων των Ελλήνων και ιδιαιτέρως υπέρ της κατανομής των φορολογικών βαρών απαραιτήτως στα υψηλά εισοδήματα. Ταυτοχρόνως ήταν εναντίον των πρακτικών της φοροδιαφυγής.

Ο ΠΣΦ όμως προσθέτει πως ισοτιμία δεν είναι να αυξάνει το ελληνικό κράτος συνεχώς τα δηλωθέντα εισοδήματα και τη φορολογία των φυσικοθεραπευτών, όταν ταυτοχρόνως διατηρεί αναλλοίωτες εδώ και πολλά χρόνια τις τιμές αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων.

«Η λογική της αύξησης του εισοδήματος κατά 10% κάθε χρόνο θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντίστοιχη παράλληλη αύξηση κατά 10% της τιμής αποζημίωσης των 15 ευρώ, ανά συνεδρία, από το κράτος κάθε χρόνο», υπογραμμίζει.

Επιπλέον προσθέτει πως, όταν αφαιρεθούν κάθε είδους φόροι, clawback και rebate, η πραγματική αποζημίωση μιας συνεδρίας φυσικοθεραπείας φθάνει στα επίπεδα… ενός καφέ.

Αποδείξεις στην πράξη

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ κ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Για τους φυσικοθεραπευτές είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την κατανομή των φορολογικών βαρών προς τα υψηλότερα εισοδήματα. Αυτό αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας. Είναι αδιανόητο όμως, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά να ζητούν ισοτιμία στην φορολόγηση και να μην τηρούν αυτή την ισοτιμία από την πλευρά τους.

»Χρόνια ολόκληρα παλεύουμε για την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων των rebate  και clawback, ειδικά τώρα που τελείωσαν τα μνημόνια, αλλά και την αύξηση των αποζημιώσεων των ιατρικών και φυσικοθεραπευτικών πράξεων που είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 1991, αλλά διαχρονικά οι κυβερνήσεις κωφεύουν…

»Θέλουμε αποδείξεις στην πράξη για την ισοτιμία που ευαγγελίζεται η παρούσα κυβέρνηση, που θα πρέπει να πράξει τα αυτονόητα. Με την αύξηση των προϋπολογισμών για την υγεία – τον σημαντικότερα παράγοντα για την ευημερία των πολιτών της – στις πραγματικές του ανάγκες».

Φωτογραφία: iStock