Ψευτογιατρός: Πώς εξαπατούσε τους ασθενείς με Σκλήρυνση με «ενέσεις βλαστοκυττάρων»

  • Iatropedia newsroom
ψευτογιατρός
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για τη δράση του ψευτογιατρού.

Δήθεν «πρωτοποριακές θεραπείες με βλαστοκύτταρα» χορηγούσε στους ανυποψίαστους  ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση κατά Πλάκας) ο ψευτογιατρός, πείθοντάς τους -με μοιραίες συνέπειες- να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν.

Οι ενέσιμες αμπούλες, σύμφωνα με την αστυνομία, πωλούνταν σε τιμές … κατά περίπτωση. Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση, δηλαδή, του κάθε ασθενή. Τα «θεραπευτικά» φιαλίδια κόστιζαν από 200 έως 300 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες θεραπευτικές ενέσεις με βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ η δόση.

Ο ψευτογιατρός και ο ηλικιωμένος συνεργάτης του στη Γερμανία, για να πείσουν τα θύματά τους για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας, παρέθεταν ως επιχείρημα πως… ακριβώς επειδή ήταν τόσο αποτελεσματική η θεραπεία τους, ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Δεν παρέλειπαν μάλιστα να υπενθυμίζουν στους πελάτες τους, πως την συγκεκριμένη «θεραπεία», την ακολουθούν διάσημοι πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές.

Επίσης, έπειθαν τα θύματά τους να ταξιδέψουν στην Γερμανία, με στόχο να κάνουν μια συγκεκριμένη εξέταση, φυσικά με… δικά τους έξοδα.

Διέκοπταν την κανονική θεραπεία τους και οδηγούνταν στο θάνατο

Ο «ψευτογιατρός» μάλιστα δεν δίσταζε να ζητά από ορισμένους ασθενείς να σταματήσουν λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους είχε χορηγηθεί από τον… αληθινό γιατρό τους, προκειμένου να αποδώσει καλύτερα η δική του θεραπεία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η υγεία των ανθρώπων αυτών και εκτιμάται πως μπορεί να συνέβαλλε και στον πρόωρο θάνατο ορισμένων ασθενών.

Υπενθυμίζεται πως ο «ψευτογιατρός» ήταν ένας φυσιοθεραπευτής από την Αθήνα που αναζητούσε τα υποψήφια θύματά του σε όλη την Ελλάδα και συστηνόταν ως δήθεν γιατρός.

Συνολικά κατηγορείται για πέντε περιπτώσεις θανάτων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις για απόπειρα.

Ως συνεργός του κατηγορείται ηλικιωμένος γιατρός από τη Γερμανία, που τον βαρύνουν οι ίδιες πράξεις, όπου φέρεται να έστελνε τα θύματά του για τη δήθεν πρωτοποριακή θεραπεία, για την οποία ζητούσε οικονομικά ανταλλάγματα.

Ο «ψευτογιατρός» γνώρισε τον συνεργάτη του μέσα από την σύζυγό του, η οποία είναι επίσης Γερμανίδα.

Η πρώτη καταγγελία για απάτη

Το 2016 του έγινε καταγγελία για απάτη και το 2019 του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι να εμφανίζεται τρεις φορές το μήνα στο τμήμα και έτσι, έκλεισε το ιατρείο του, γιατί φοβήθηκε. Ωστόσο, συνέχισε τη δράση του από το σπίτι.

Η δράση του καταγγέλθηκε τον Δεκέμβριο 2020 από τον αδελφό θανόντος από τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ο θάνατος της Θεσσαλονίκης δεν ήταν ο πρώτος θάνατος γενικά αλλά ο πρώτος θάνατος που καταγγέλθηκε.

Η συλλογή στοιχείων για την υπόθεση του «ψευτογιατρού» ήταν δύσκολη, παρόλο που μένει στην Αθήνα, και έγινε σε συνεργασία με τις γερμανικές αρχές και την Ιντερπόλ. Τελικά εντοπίστηκε μέσα από τα θύματά του που μίλησαν για εκείνον.

Ο ίδιος δεν αποδέχεται τις κατηγορίες σύμφωνα με τα όσα είπε προανακριτικά, αφού πίστευε ότι θα βοηθούσε τους ασθενείς και δεν θεωρεί ότι έκανε κακό. Ο Γερμανός από την άλλη, αρνήθηκε να καταθέσει στις γερμανικές αρχές. Έλεγε στους ασθενείς ότι είναι γιατρός καλλιτεχνών, αθλητών και πολιτικών διεθνώς.

Ένταλμα σύλληψης, δεν υπάρχει ακόμα.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης

Πηγή: Newsit.gr