Προβλήματα υγείας με τα βοοειδή στην Λήμνο- Θανατώθηκαν προληπτικά ζώα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η υποψία ότι ζώο σε κοπάδι βοοειδών στη Λήμνο είχε προσβληθεί από τη νόσο της οζώδους δερματίτιδας οδήγησε την Κτηνιατρική Υπηρεσία του νησιού στην λήψη δείγματος που εστάλη για εργαστηριακό έλεγχο στη Αθήνα. Το αποτέλεσμα βγήκε θετικό!

Το γεγονός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους κτηνοτρόφους του νησιού, αφού διαπιστώνεται επανεμφάνιση της νόσου. Σήμερα η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Λήμνου προχώρησε στη θανάτωση του κοπαδιού από το οποίο είχε παρθεί το δείγμα.

Η σχετική ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου ανακοινώνει ότι εντοπίστηκε ασθενές ζώο το οποίο πιθανόν να έχει προσβληθεί από την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών. Από την πλευρά της Υπηρεσίας μας γίνονται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για διερεύνηση του κρούσματος και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Επιπλέον όμως, οι εκτροφείς βοοειδών πρέπει να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας με τον κατά το δυνατό περιορισμό των ζώων σε ελεγχόμενους χώρους και τη χρήση εντομοαποθητικών φαρμάκων στα ζώα και στους στάβλους.

Επίσης να αποφεύγουν τις επισκέψεις σε άλλες βοοτροφικές μονάδες και να μη δέχονται στην εκτροφή τους άτομα που προέρχονται ή σχετίζονται με άλλες βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις».

Τι είναι η οζώδης δερματίτιδα

Η οζώδης δερματίτιδα προσβάλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και η μετάδοσή της γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, τσιμπούρια και σε μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα. Είναι νόσημα που οφείλεται σε ιό με κυριότερα συμπτώματα:

α) επώδυνα οζίδια στο σώμα, ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα, το μαστό και το περίνεο, που σταδιακά γίνονται έλκη

β) πληγές στους βλεννογόνους του στόματος,

γ) ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που προοδευτικά γίνεται πυώδες,

δ) πυρετός,

ε) πτώση της γαλακτοπαραγωγής,

στ) χωλότητα,

ζ) απίσχνανση και πολλές φορές θάνατος του άρρωστου ζώου.

Μέτρα Πρόληψης

-Χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και στα μεταφορικά μέσα.
-Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.