Προβλήματα με τα ιατρικά μισθολόγια- Οι νοσοκομειακοί γιατροί στις επάλξεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Έχουν δει τεράστιες μειώσεις εισοδήματος, τεράστια αύξηση εργασίας, υποβάθμιση των εργασιακών τους χώρων και απαξίωση του λειτουργήματός τους. Τώρα φοβούνται ότι θα δουν νέες μειώσεις μισθών και ξεσηκώνονται. Ο λόγος για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Πανελλαδική, πανεργατική απεργία σήμερα και στα καλέσματα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απαντούν θετικά όλοι οι υγειονομικοί. Ιδιαίτερα προβλήματα αναμένεται ωστόσο να έχουν μεταξύ άλλων οι νοσοκομειακοί γιατροί…

Όπως αναφέρουν από την ΔΗΠΑΚ γιατρών, «στο πολυνομοσχέδιο –κόλαφος που κατατέθηκε στη Βουλή στις 14/05 συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών και την αποζημίωση των εφημεριών». Συγκεκριμένα :

– Για τη  μισθολογική κατάταξη των γιατρών και των οδοντίατρων του ΕΣΥ ορίζονται 16 κλιμάκια για κάθε βαθμίδα (ειδικευόμενος, επιμελητής Β, επιμελητής Α κ.λ.π.). Η μισθολογική εξέλιξη απαιτεί υπηρεσία 1 χρόνου  στο πρώτο κλιμάκιο και 2 χρόνων για κάθε επόμενο κλιμάκιο

– Το χρονοεπίδομα και το επίδομα βιβλιοθήκης  εντάσσονται στο βασικό μισθό.

-Δίνεται μικρή αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος

– Αποσυνδέεται  η αποζημίωση της εφημερίας  από το βασικό μισθό και ορίζεται συγκεκριμένο ποσό ωριαίας αμοιβής εφημερίας για κάθε βαθμό, η οποία παρά την μικρή αύξηση παραμένει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Π.χ. ο ειδικευόμενος γιατρός θα πληρώνεται με   4,48 ευρώ την ώρα.

– Οι αγροτικοί γιατροί εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγιο.

Στη συνάντηση της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας,  ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα αυξηθεί το κονδύλι για το νοσοκομειακό επίδομα κατά 9 εκ. ευρώ και το κονδύλι για τις εφημερίες κατά 15 εκ. ευρώ. Ο κ. Ξανθός «ξέχασε» να μας πει ότι  παρόλο που το νοσοκομειακό επίδομα αυξάνεται, με την  κατάργηση του χρονοεπιδόματος και του επιδόματος βιβλιοθήκης, τα οποία ενσωματώνονται στο βασικό μισθό, και τα μισθολογικά κλιμάκια που διαμορφώνονται, οι μισθοί μας  στην πραγματικότητα μειώνονται. Π.χ. ένας  Επιμελητής Β με 5 χρόνια προϋπηρεσίας  σήμερα παίρνει μισθό 1870 μεικτά. Με το νέο μισθολόγιο θα παίρνει 1841 μεικτά.

Μάλιστα  όσα περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας έχει κάποιος τόσο μεγαλύτερες μειώσεις θα έχει. Π.χ. ένας Επιμελητής Α με 5 χρόνια προϋπηρεσίας έχει μείωση 51 ευρώ ενώ με 15 χρόνια προϋπηρεσίας θα έχει μείωση  73,50 ευρώ. Με λίγα λόγια  όσο περισσότερα χρόνια δουλεύει κάποιος τόσο μεγαλύτερη «ποινή»

Αποδεικνύεται ότι η αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών με τη μείωση του μισθού  είναι μία η άλλη. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για αυξήσεις των 10-20 ευρώ  το  μήνα  στο σύνολο των αποδοχών (μισθός και εφημερίες). Αν  υπολογίσει κανείς τη φορολογία του επιδόματος βιβλιοθήκης που μέχρι τώρα δεν φορολογούνταν, την κλιμάκωση  της φοροληστείας  με τη μείωση του αφορολόγητου… άνθρακες   ο θησαυρός.

Επιβεβαιώνεται ότι κανείς  δεν εξαιρείται από τη νέα επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτός φυσικά από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους η κυβέρνηση υπόσχεται νέα προνόμια, νέες φοροαπαλλαγές