Προβλέποντας τις ψυχικές διαταραχές

  • Iatropedia
Πώς η αμυγδαλή, μια ομάδα νευρώνων σε σχήμα αμυγδάλου που βρίσκεται κοντά στο εγκεφαλικό στέλεχος, δίνει ενδείξεις που προειδοποιούν για κατάθλιψη έως και 4 χρόνια πριν την εκδήλωσή της…

Υπάρχουν σημάδια που προειδοποιούν για την εκδήλωση μιας επικείμενης ψυχικής διαταραχής; Μετρώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα στην περιοχή της αμυγδαλής, την έδρα της συναισθηματικής μας νοημοσύνης, ερευνητές του Duke University ανακάλυψαν ότι μπορούν να προβλέψουν αν ένα άτομο θα υποστεί κατάθλιψη ή άγχος αντιδρώντας σε ένα στρεσογόνο γεγονός αργότερα στην ζωή του.

Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή βιώνουν δύσκολες στιγμές που απειλούν να τους φέρουν στα όριά τους: η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η οικονομική αβεβαιότητα, μια σοβαρή ασθένεια… Αν και οι περισσότεροι αντέχουν, υπάρχουν και αυτοί που λυγίζουν κάτω από τέτοια πίεση, αναπτύσσοντας κάποιο χρόνιο ψυχολογικό πρόβλημα –άγχος ή ακόμη και κατάθλιψη.

Αναλύοντας δεδομένα αλλά και μαγνητικές τομογραφίες 340 συμμετεχόντων, ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας Δρ. Αχμάντ Χαρίρι και η ομάδα του βρήκαν ότι όσο πιο έντονη δραστηριότητα εμφάνιζε η αμυγδαλή του εγκεφάλου ατόμων που αντιμετώπισαν ένα στρεσογόνο περιστατικό στην αρχή της έρευνας, τόσο πιο σοβαρά συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης επέκειντο αργότερα.

Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που εμφάνιζαν δραστήριες αμυγδαλές αλλά δεν αντιμετώπισαν έντονο στρες, δεν έδειξαν συμπτώματα. Η μελέτη αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης Έρευνας Νευρογενετικής του Duke University η οποία εξετάζει και γενετικές παραμέτρους, σε μια προσπάθεια να προσδιορίσει τους λόγους που ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από το άγχος;

Ποιες ασθένειες ''πυροδοτεί'' το άγχος!