Πρωτοποριακό άρωμα ενεργοποιείται με την υγρασία!

  • Iatropedia
Βρετανοί ερευνητές έφτιαξαν ένα άρωμα το οποίο εξασφαλίζει ότι όσο περισσότερο… ιδρώνει κανείς, τόσο πιο όμορφα μυρίζει.

Μετά τα αρώματα που εφηύραν Ιάπωνες ερευνητές τα οποία ενεργοποιούνται με την θερμοκρασία του σώματος, επιστήμονες από το Queen's University Ionic Liquid Laboratories (QUIL) στο Μπέλφαστ ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό σύστημα απελευθέρωσης αρώματος το οποίο αφήνει περισσότερο άρωμα όταν έρχεται σε επαφή με την υγρασία. Με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ ιδρώνει κανείς, τόσο καλύτερα μοσχοβολάει!

Το μυστικό είναι η δέσμευση ακατέργαστου αρώματος σε ιονικό υγρό (άλας σε υγρή μορφή φορτισμένη με ιόντα) το οποίο στερείται μυρωδιάς. Το μέχρι πρότινος άοσμο και νυν αρωματισμένο υγρό απελευθερώνει το φορτίο του μόλις έλθει σε επαφή με νερό –ή ιδρώτα– αφήνοντας στο δέρμα περισσότερο άρωμα. Επιπροσθέτως, έχει δυνατότητα να αφαιρεί τις δυσάρεστες οσμές που προκαλούνται από τον ιδρώτα καθώς οι ενώσεις θειόλης που ευθύνονται για την κακοσμία προσελκύονται από το ιονικό υγρό και «κολλούν» σε αυτό, χάνοντας έτσι την ισχύ τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του QUILL Research Centre, η μέθοδος παρουσιάζει πλείστες δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης, ανοίγοντας… ανθόσπαρτο δρόμο στην ανάπτυξη προϊόντων για την τεράστια αγορά ειδών προσωπικής φροντίδας. Ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με εταιρία αρωμάτων συζητώντας ιδέες που κάποια ημέρα θα καταλήξουν στα ράφια των καταστημάτων. Όμως εκτός από αρώματα και κρέμες ομορφιάς, η σχετική τεχνολογία θα μπορούσε να έχει και άλλες χρήσεις, υποστηρίζουν, όπως την αργή απελευθέρωση διαφόρων ουσιών, π.χ. φαρμάκων.