Πρωτοποριακή τεχνική σε ασθενή με έλλειμα αρθρικού χόνδρου από ορθοπαιδικούς στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
έλλειμα αρθρικού χόνδρου
Μια πρωτοποριακή τεχνική εφαρμόστηκε για δεύτερη φορά στην Ευρώπη από ορθοπαιδικούς γιατρούς σε ένα μικρό νοσοκομείο της ελληνικής περιφέρειας, στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου. Γεγονός που αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας σε δύσκολες περιοχές όπως αυτές των νησιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου «πρωτοποριακή τεχνική εφαρμόστηκε από τους ιατρούς του ορθοπαιδικού τμήματός σε ασθενή που ύστερα από τροχαίο ατύχημα παρουσίασε μεγάλο έλλειμμα αρθρικού χόνδρου στο κνημιαίο plateau. Με τη νέα τεχνική που εφάρμοσαν οι ορθοπαιδικοί, συλλέξανε υγιή χόνδρινα τεμάχια από μια μη φορτιζόμενη επιφάνεια των κονδύλων με ένα φίλτρο. Κατόπιν αυτά συνδυάστηκαν με θρομβίνη, η οποία δημιουργήθηκε από αίμα και PRP του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν μια πάστα, σαν το biocartilage, η οποία εφαρμόστηκε στην βλάβη. Όλα τα παραπάνω έγιναν αρθροσκοπικά και σε έναν χειρουργικό χρόνο».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου «η πρωτοποριακή αυτή τεχνική είναι πολλά υποσχόμενη και ελπίζουμε σε άριστα αποτελέσματα. Με τον παραπάνω τρόπο η τεχνική αυτή έχει εφαρμοστεί για δεύτερη φορά στην Ευρώπη, ίσως και παγκοσμίως από όσο γνωρίζουμε».