Πρωτοποριακές μέθοδοι λιθοτριψίας και αφαίρεσης πολύποδα στην Ελλάδα

  • Iatropedia
Για πρώτη φορά στην Αθήνα, στην Ευρωκλινική Αθηνών διενεργήθηκε, προ δύο εβδομάδων επιτυχώς, χολαγγειοσκόπηση σε ασθενή με ενδοηπατική λιθίαση, με το καινοτόμο παγκοσμίως σύστημα SpyGlass Digital της Boston Scientific. Υπό άμεση χολαγγειοσκοπική όραση επιτεύχθηκε λιθοτριψία με EHL (Electro Hydraulic Lithotripsy) σε ευμεγέθη λίθο σε ενδοηπατικό χοληφόρο.

Ο κ. Γεράσιμος Στεφανίδης, γαστρεντερολόγος συνεργάτης στην Ευρωκλινική Αθηνών, ειδικός σε ενδοσκοπικές τεχνικές, περιέγραψε τη νέα μέθοδο: «Με τη κλασσική ERCP (Endoscopic Retrograde Cholangio-Pancreatography) επιτυγχάνεται ο καθετηριασμός του χοληδόχου πόρου διαμέσου του αυλού του δωδεκαδακτύλου με είσοδο του ενδοσκοπίου από το στόμα.

Ακολούθως, το πολύ μικρής διαμέτρου(3,3χιλ) video χολαγγειοσκόπιο, από τον ίδιο ενδοσκόπο χειριστή, εισέρχεται μέσα από το κανάλι εργασίας του ενδοσκοπίου μέσα στο χοληφόρο δένδρο του ασθενούς και προσφέρει άμεση ενδοσκοπική εικόνα του αυλού τους. Διαθέτει χειριστήρια κατεύθυνσης του άκρου του καθώς και δικό του κανάλι εργασίας διαμέτρου 1,2χιλ για τη διέλευση μικροεργαλείων λήψης βιοψίας ή ηλεκτροδίων εφαρμογής Laser ή EHL».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευρωκλινικής κ. Αντώνης Βουκλαρής δήλωσε : «Είμαστε πολύ περήφανοι που στην κλινική μας μπορούν να εφαρμόζονται επιτυχώς καινοτόμες μέθοδοι όπως αυτή. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και την υγεία του».

Και πρωτοποριακή μέθοδος αφαίρεσης πολυποειδούς μορφώματος στο παχύ έντερο στην Ευρωκλινική Αθηνών

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Ευρωκλινική Αθηνών, αφαιρέθηκε επιτυχώς πολυποειδές μόρφωμα στο ανιόν κόλον με πλήρως διατοιχωματική αφαίρεση και σύγκλειση της περιοχής της εκτομής ενδοσκοπικά. Την μέθοδο εφάρμοσε ο κ. Γεράσιμος Στεφανίδης, συνεργάτης της Ευρωκλινικής Αθηνών, ειδικός σε ενδοσκοπικές τεχνικές.

Στη συνήθη ιατρική πρακτική, ενδοσκοπικά διενεργούνται επεμβατικές πράξεις στον αυλό του πεπτικού, σε βλάβες που συνήθως αφορούν τον βλεννογόνο ενώ χειρουργικά προσεγγίζονται βλάβες διατοιχωματικές ή εξωαυλικές του πεπτικού σωλήνα.

Το πρωτοπόρο σύστημα FTRD (Full Thickness Resection Device) της Ovesco δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστούν τα μέχρι τώρα υπάρχοντα όρια. Προσαρμόζεται στο άκρο ενός συνήθους κολονοσκοπίου και προσφέρει τη δυνατότητα να εκτέμνει διατοιχωματικά χωρίς διάτρηση και όχι μόνο βλεννογονικές βλάβες όπως μέχρι τώρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Στεφανίδης: «Η μέθοδος αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική διότι μας προσφέρει πλέον τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε με ενδοσκοπική προσέγγιση όγκους που μέχρι σήμερα απαιτούσαν χειρουργική προσέγγιση».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευρωκλινικής κ. Αντώνης Βουκλαρής τόνισε : «Υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες προς όφελος αυτών που μας εμπιστεύονται, στοχεύουμε πάντα στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας με ΚΕΝΤΡΟ τον ασθενή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν