Πρωτόκολλο συνεργασίας για την υποστήριξη ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την υποστήριξη των ανηλίκων που εμπλέκονται με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, ανάμεσα στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας  (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής (ΥΕΑ & ΚΑ) Αθήνας και Πειραιά.

Η υπογραφή τπυ πρωτοκόλλου συνεργασίας έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γεωργίου Γιαννόπουλου και του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευτύχη Φυτράκη.

Το πρωτόκολλο αποσκοπεί στη διασύνδεση και την ανάπτυξη σταθερής συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών των δύο Υπουργείων, με σκοπό την παροχή κατάλληλων υποστηρικτικών παρεμβάσεων στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες που εμπλέκονται με το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά και στις οικογένειές τους.

Η συνεργασία της ΜΕΥ και των ΥΕΑ & ΚΑ Αθήνας και Πειραιά, πρόκειται να δώσει πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, όπως συμβουλευτική, κλινική παρακολούθηση από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, διαγνωστικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικές δράσεις σε ανηλίκους που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο να γίνουν ή είναι ήδη δράστες αξιόποινων πράξεων.

Η ΜΕΥ λειτουργεί από το 2006, βασιζόμενη στις λειτουργίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τις «φιλικές» προς τους εφήβους υπηρεσίες (Διάκριση Π.Ο.Υ., Απρίλιος 2018).  Στην ΜΕΥ προσέρχονται έφηβοι (11-18 ετών) και νεαροί ενήλικες μέχρι 21 ετών (Τμήμα Μετάβασης) με οποιοδήποτε οργανικό ή ψυχοκοινωνικό αίτημα. Η ΜΕΥ λειτουργεί, επίσης, ως Κέντρο Πιστοποίησης Μαθησιακών Δυσκολιών και ΔΕΠ-Υ από το Φεβρουάριο του 2013, εξυπηρετεί δε και τους μεγαλύτερους εφήβους και μετεφήβους (> 16 ετών).

Το πρωτόκολλο αποτελεί μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη δυναμική των συμπράξεων μεταξύ δημόσιων φορέων και την ανάγκη συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν πολυσύνθετες κοινωνικές ανάγκες, όπως αυτές που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, ιδίως μάλιστα σε περιόδους κοινωνικοοικονομικής κρίσης.

Οι δύο γενικοί γραμματείς με την θεσμική αυτή πρωτοβουλία επιδιώκουν την κατά το δυνατόν, ολιστική πλαισίωση των ανηλίκων που εμπλέκονται με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνη, με απώτερο στόχο την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο ως υπεύθυνων και δημιουργικών πολιτών.