Πρωτοφανής απαξίωση Συλλόγων Ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και αναπηρίες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το κράτος επιμένει στην επιλεκτική έξωση του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) και του Σωματείου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό «ΝΙΚΗ» στερώντας τα αυτονόητα δικαιώματα των ΑμεΑ. Μάλιστα, εδώ και αρκετό καιρό, οι ως άνωθεν σύλλογοι έχουν προβεί σε σειρά ενεργειών και επαφών με πλήθος θεσμικών φορέων οι οποίες έως σήμερα είναι άκαρπες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η στάση του Δημάρχου Ελληνικού, κατά τους ασθενείς...

Από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν εκθέσει τα προβλήματα και τις θέσεις τους σε φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο, την αρμόδια υπουργό διαχείρισης του Ελληνικού, την αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Περιφερειάρχη και άλλους. Ο μόνος φορέας του οποίου εξάρουν την στάση είναι το Ίδρυμα Λάτση και η Lamda Development, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε και η Περιφέρεια.

Αναφέρουν οι ασθενείς:

Πρόσφατα κατατέθηκαν επερωτήσεις στη Βουλή από την ευρύτερη Αντιπολίτευση. Είναι αναγκαίο να κάνουμε γνωστό τι ακριβώς συμβαίνει ώστε να κινητοποιήσουμε με αυτό τον τρόπο το κοινωνικό αίσθημα των συμπολιτών μας.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας φιλοξενεί πάνω από 2.000 ασθενείς, με 25 ομάδες υποστήριξης και σωματικής ενδυνάμωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Έχει διοργανώσει πάνω από 60 επιστημονικές ημερίδες και έχει κερδίσει 3 βραβεία (βραβείο Συλλόγου Ασθενών του διεθνή θεσμού των Prix Gallien, Αριστείο υποστήριξης των Αριστείων ζωής 2009 από τον Όμιλο Αντ1 και το περιοδικό Forma καθώς και τιμητική πλακέτα από το Δήμο Αθηναίων για την εθελοντική εργασία).

Έχει ενεργή ετήσια παρουσία στην Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση με ενημερωτικά περίπτερα σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας, του Πειραιά αλλά και σε άλλα κεντρικά σημεία στην Αττική. Εκτός αυτών, ο Σύλλογος εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ από το 2007 έως και σήμερα με την έκδοση 46 τευχών ως τώρα, την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, και έχει, επιπροσθέτως, δημιουργήσει την Ενημερωτική Ταινία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, sMS.

O Επιστημονικός Σύνδεσμος ΝΙΚΗ λειτουργεί από το 2000 και είναι ένας φορέας γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρίες ο οποίος φιλοξενεί 50  άτομα με αυτισμό.

Ο σύνδεσμος είναι ένα αναγνωρισμένο σωματείο, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης γονέων και κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες( Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ.), μέλος της Πανελλήνιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Α. με Α. καθώς και μέλος της διεθνούς οργάνωσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία F.T.I. Οι αναπηρίες που εξυπηρετεί ο Σύλλογος είναι η νοητική στέρηση, οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός), διάφορα σύνδρομα, εγκεφαλική παράλυση, παραπληγία, προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχωτικές διαταραχές.

Ο χώρος λειτουργίας των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου βρίσκεται εντός των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων του Ελληνικού «Γήπεδο softball».

Ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε με σύμβαση η οποία έχει λήξει από τα Ολυμπιακά ακίνητα, και έχει διαμορφωθεί με έξοδα του Συνδέσμου κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι κατά το δυνατόν προσιτός και λειτουργικός στα άτομα με αναπηρία, τα οποία εξυπηρετεί ο Σύνδεσμος. Η δομή του χώρου είναι κατανεμημένη σε 10 αυτόνομες αίθουσες (λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, ειδικής διδασκαλίας, αίθουσες Βαθμίδας I, II,III, Playroom, υπνοδωμάτιο πλήρες, χώρο  υγιεινής, χώρο αποθήκευσης εκπαιδευτικού υλικού).

Οι αίθουσες αυτές έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι αρκετά φωτεινές, καθώς δίνουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο αυλόγυρο, ο οποίος χρησιμεύει για τις εξωτερικές δραστηριότητες των μελών(ψυχαγωγικές, αθλητικές κ.τ.λ.)

Επιπλέον, η Γραμματεία του συνδέσμου βρίσκεται πλησίον των Δημοτικών Ιατρείων και γενικά των Υπηρεσιών Πρόνοιας σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο, ο οποίος είναι προσιτός προς τους Δημότες αλλά και προς όλες τις οικογένειες που έχουνε την ανάγκη των υπηρεσιών του Συλλόγου.

Κλείνοντας θέλουμε να υπογραμμίσουμε την αδικία που προκύπτει από την επιλεκτική πολιτική του κράτους ώστε να ισσοροπήσει την κοινωνική αντίδραση με την επιλογή δύο φορέων ΑμεΑ αντί τεσσάρων οι οποίοι σημειωτέον συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο.

Αντλώντας δύναμη ψυχής, παρά την αναπηρική μας κατάσταση, θα αγωνιστούμε για τα ίδια δικαιώματα τα οποία κατοχύρωσαν τους άλλους δύο συγγενικούς μας φορείς.

Δείτε παρακάτω τον υπόμνημα που κατέθεσαν:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

O Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και λειτουργεί από το 2007.Ιδρύθηκε και διοικείται αποκλειστικά από πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας με σκοπό την υποστήριξη και τη βοήθεια σε όλα τα επίπεδα προς τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) και συνδεδεμένο μέλος  της European Multiple Sclerosis Platform(EMSP).

Ο Επιστημονικός Σύνδεσμος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΝΙΚΗ» λειτουργεί με την επίσημη κρατική αναγνώριση ως σωματείο (αρ.καταστ 6450/1998). Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης γονέων και κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες καθώς και μέλος της Πανελλήνιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Α.μεΑ. Προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άτομα με νοητική καθυστέρηση, κινητικές αναπηρίες και ψυχικές διαταραχές μέσω των προγραμμάτων Πρώιμης Παρέμβασης, της Δημιουργικής Απασχόλησης, της Ημιαυτόνομης και Αυτόνομης Διαβίωσης.

Ως κοινωνικοί φορείς που εδρεύουν εντός του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή με έκπληξη και αγωνία για το μέλλον την αιφνιδιαστική έξωσή μας από τους χώρους λειτουργίας μας. Πενήντα περίπου παιδιά που εξυπηρετούνται από το Σύλλογο και οι οικογένειές τους κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Ανάλογη κατάσταση αντιμετωπίζουν και τα  πλέον των 2.000, μέλη του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Με την παρούσα θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τις στεγαστικές μας ανάγκες ώστε να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στα νέα σχέδια ανάπλασης της έκτασης του παλαιού αερολιμένα Ελληνικού.

Για να συνεχίσει ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας το αξιόλογο έργο του, παρακαλούμε οι χώροι να τηρούν τις παρακάτω προδιαγραφές:

Α. Μία (1) ισόγεια-προσβάσιμη αίθουσα 180-200 m2, πολλαπλών χρήσεων (γενικές συνελεύσεις, επιστημονικές ομιλίες, ομαδικές συνεδρίες, συναντήσεις μελών, λειτουργία ομάδων μυϊκής ενδυνάμωσης κ.α.).

Β. Ισόγεια- προσβάσιμα γραφεία Συλλόγου 100 m2, ήτοι:

Ένας (1) χώρος Υποδοχής,

Ένα (1) γραφείο Γραμματείας,

Ένα (1)  γραφείο Κοινωνικής Λειτουργού,

Μία (1)  Αίθουσα Συνεδριάσεων ΔΣ

Μία (1) Κουζίνα

Γ. Μία (1) Αποθήκη 10m2

Δ.  Ένα (1) WC ΑμεΑ

Ένα (1) WC προσωπικού

Ε. Πέντε (5) θέσεις Parking

Οι κτιριακές ανάγκες του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες “ΝΙΚΗ” – Vicror Ardant, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι δραστηριότητες του Συνδέσμου καλύπτονται από 300 τ.μ. περίπου και επιπλέον από έναν προαύλιο χώρο.

Τα 300τ.μ. αυτά θα περιλαμβάνουν αίθουσες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Παιδοψυχιάτρου, Ειδικής Διδασκαλίας, Θεάτρου – Εικαστικών – Μουσικής, Playroom το οποίο διαμορφώνεται και ως χώρος συναντήσεων γονέων και αίθουσα φαγητού για τα παιδιά και 2 υπνοδωματίων. Επίσης τουαλέτες και αποθήκες. Ο αυλόγυρος, εξυπηρετεί τις εξωτερικές δραστηριότητες των μελών μας (ψυχαγωγικές, αθλητικές κ.τ.λ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος πρέπει  να είναι διαμορφωμένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσβάσιμες στα άτομα με κινητικές αναπηρίες τόσο οι αίθουσες και οι τουαλέτες στο εσωτερικό όσο και ο περιβάλλον χώρος.

Παρακαλούμε πολύ, σε όλους τους χώρους και τα γραφεία να είναι εύκολη η μετακίνηση των χρηστών αμαξιδίων.

Με εκτίμηση,

Για το  Δ.Σ. του ΣΑμΣΚΠ

Βάσω Μαράκα

Η Πρόεδρος

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου ΑμεΑ “Νικη – Vicror Ardant”

Ευάγγελλος Σμπράος

Ο Πρόεδρος