Πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση με τους χιλιάδες μετανάστες- Ανάγκη για γιατρούς και συλλογή φαρμάκων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Καμπάνια συλλογής φαρμάκων για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στον Πειραιά από τα νησιά, ξεκινά το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Πειραιά, μια εθελοντική δομή υγείας που παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε ανασφάλιστους, άνεργους, άστεγους, μετανάστες και πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, μεμονωμένοι εθελοντές και ΜΚΟ που επιχειρούν στο λιμάνι του Πειραιά, ζητούν από γιατρούς (κυρίως παιδίατρους αλλά και παθολόγους και γενικούς γιατρούς) να πηγαίνουν για λίγες ώρες ημερησίως να βοηθήσουν στην περίθαλψη των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων. Επίσης, κάνουν έκκληση για ξηρά τροφή και γάλα διαρκείας (μπισκότα, γάλα εβαπορέ σε κουτί κλπ), για χειμωνιάτικα παπούτσια (παιδικά και ενηλίκων) και κουβέρτες.

Η συλλογή φαρμάκων ξεκίνησε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του σταθμού «Στο Κόκκινο», σε τραπεζάκι του ιατρείου, που θα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Αγ. Αναργύρων στου Ψυρρή.

Στον Σταθμό Επιβατών της Πύλης Ε1 (Ακτή Βασιλειάδη) του ΟΛΠ, έχει εγκατασταθεί Βάση Υποδοχής Προσφύγων, στην οποία παρέχονται ταξιδιωτικές πληροφορίες, Α’ Βοήθειες και φάρμακα, ξηρά τροφή, είδη ατομικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια κλπ., πρίζες για φόρτιση κινητών, ντουζιέρες κ. ά.

Λίστα Φαρμάκων Άμεσης Προτεραιότητας

Αντιβηχικά σιρόπια παιδικά- ενηλίκων
Αντιπυρετικά παιδικά –ενηλίκων
Αντιβιοτικά παιδικά σιρόπια –ταμπλέτες ενηλίκων
Αντιαλλεργικά παιδικά σιρόπια- ταμπλέτες ενηλίκων
Βρογχοδιασταλτικά, σιρόπια –εισπνεόμενα
Αποσυμφορητικά, σπρέι μύτης-σταγόνες παιδικές –αμπούλες φυσιολογικού ορού
Επίσης:
Αντιδιαρροικα, σιρόπια για παιδιά-ενηλίκων
Γαστροπροστασια, χάπια ενηλίκων
Σπασμολυτικά ενηλίκων
Αντιεμετικά, σιρόπια -ταμπλέτες
Ουρολοιμώξεις ταμπλέτες
Αντιφλεγμονώδη χάπια
Αντισηπτικά χεριών
Μωρομάντηλα
Kαραμέλες για το λαιμό
Κορτιζονούχες κρέμες ενηλίκων- κρέμες για βρεφικό εξάνθημα