Πρώτη κατοικία: Όλα τα μυστικά της νέας ρύθμισης – Οι παγίδες και τα «αγκάθια»

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πρώτη κατοικία
Ο νέος νόμος Κατσέλη έχει αυστηρότερα κριτήρια ένταξης με πολλούς «κόφτες». Η αξία του ακινήτου όταν θα υποβληθεί η αίτηση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ. Ανώτατο όριο οφειλής τα 130.000 ευρώ. Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η κυβέρνηση τελικά αιφνιδίασε και κατέθεσε την νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με σοβαρές υποχωρήσεις, ειδικά στο θέμα των επιχειρηματικών δανείων, στα επιπλέον κριτήρια αλλά χωρίς πισωγυρίσματα στους βασικούς άξονες, που είναι το υπόλοιπο του δανείου και η αντικειμενική αξία.

Το σχέδιο έχει βέβαια αρκετά ζητήματα που πρέπει να συμπληρωθούν εν καιρώ, ίσως και με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Απομένει πλέον να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των δανειστών. Το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει άμεση αντίδραση και φανερή. Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να ψηφίσει το νομοσχέδιο, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, τότε μπορεί να θεωρηθεί και μονομερής ενέργεια, κάτι που θα έχει επίδραση στα άλλα δύο βασικά νομοσχέδια που θέλει να φέρει η κυβέρνηση, την ρύθμιση των οφειλών σε Ταμεία και Εφορία. Και ένα κομβικής σημασίας θέμα, είναι ο χρόνος ψήφισης του νομοσχεδίου, πριν την έλευση της τρόικας, την προσεχή Δευτέρα ή μετά.

Διαβάστε περισσότερα στο newsit.gr