Πρώτη η χώρα μας σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αλλά τώρα έπεσε η πρώτη «καμπάνα»

  • Iatropedia
Η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις όσο και στην κατανάλωση αντιβιοτικών με 3 είδη μικροβίων να ευθύνονται για την κατάσταση που μας έχει βάλει στο στόχαστρο άλλων επιστημονικών κοινοτήτων. Τα Klebsiella, Acinetobacter και Pseudomonas. Τα πολυανθεκτικά αυτά μικρόβια προκαλούν 250.000 λοιμώξεις ετησίως σε νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι 5.000 είναι πολύ σοβαρές. Χίλιοι περίπου εξ αυτών τελικά θα καταλήξουν!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Δικαστική απόφαση καταλογίζει για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά ευθύνη σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής επειδή οι γιατροί του δεν έκαναν τις ενδεδειγμένες κινήσεις ώστε ασθενής να μην εμφανίσει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη νοσηλευόμενος σε ΜΕΘ με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.

Δεν απέχει άλλωστε χρονικά η οδηγία για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων, που έβαζε σε καραντίνα ασθενείς που επρόκειτο να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι Ελληνες ασθενείς θεωρούνται σταθερά «εξαγωγείς μικροβίων» και γι’ αυτό πρέπει να απομονώνονται…

Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης έπεσε στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός, στη ΜΕΘ του οποίου κατέληξε 48χρονος που είχε εισαχθεί τον Ιούνιο του 2005 για «αποσυμπίεση νεύρου» στη νευροχειρουργική κλινική. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και στη συνέχεια ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για προληπτικούς λόγους. Τις πρώτες τέσσερις ημέρες μετά την επέμβαση η κατάστασή του βελτιωνόταν. Την πέμπτη ημέρα ωστόσο, η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία. Ο ασθενής διασωληνώθηκε αλλά παρουσίασε υψηλό πυρετό και μέσα σε 3 ώρες κατέληξε από ανακοπή. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε μηνιγγίτιδα.

Γιατροί που κατέθεσαν ως μάρτυρες στο δικαστήριο έκαναν λόγο για λάθη κατά τους χειρουργικούς χειρισμούς, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο 48χρονος κατέληξε λόγω μικροβίου που προσέβαλε τον οργανισμό του «από τον περιβάλλοντα χώρο χειρουργείων και εργαλείων». Και όχι μόνο αυτό αλλά δεν του χορηγήθηκαν και εγκαίρως τα σωστά αντιβιοτικά…

Έτσι, το δικαστήριο επιδίκασε στην σύζυγο, τα δύο παιδιά, την μητέρα και τον αδελφό του, συνολική αποζημίωση ύψους 600.000 ευρώ για ψυχική οδύνη. Και άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου.