Πρώτες Βοήθειες μέσα από εικόνες: Πώς περιποιούμαστε μια πληγή

  • Iatropedia
Ακόμα και το πιο απλό τραύμα, απαιτεί κάποια προσοχή και περιποίηση για να μην μολυνθεί.

Δείτε τις βασικές αρχές που διέπουν την σωστή φροντίδα μιας πληγής:

Λίγο αίμα είναι καλό

Το αίμα βοηθά να καθαρίσει τις πληγές, οπότε μια μικρή αιμορραγία είναι καλή. Τα περισσότερα μικρά κοψίματα και οι γρατζουνιές σταματούν να αιμορραγούν αρκετά γρήγορα, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε με την εφαρμογή σταθερής, απαλής πίεσης με γάζα ή με ένα χαρτομάντιλο. Εάν το αίμα “ποτίσει” την γάζα, μην την αφαιρέσετε, αλλά προσθέστε κι άλλη γάζα από πάνω. Αν αφαιρέσετε την πρώτη γάζα, τότε θα ανοίξετε εκ νέου την πληγή και θα αρχίσει η αιμορραγία και πάλι.

Πλύνετε ελαφρώς τα κοψίματα και τις γρατζουνιές

Καθαρίστε την επιπόλαιη πληγή με δροσερό νερό. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τυχόν χαλίκια ή θραύσματα με αποστειρωμένα τσιμπιδάκια με οινόπνευμα. Πλύνετε απαλά γύρω από την πληγή με σαπούνι και μια πετσέτα. Μην χρησιμοποιείτε ερεθιστικά σαπούνια, ιώδιο, οινόπνευμα ή υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το φρέσκο, καθαρό νερό θα πρέπει να είναι αρκετό.

Χρειάζεστε αντιβιοτική κρέμα;

Οι αντιβιοτικές κρέμες και αλοιφές όχι μόνο κρατούν μόνο τις πληγές ενυδατωμένες, αλλά μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους μόλυνσης. Εάν χρησιμοποιείτε μια αντιβιοτική αλοιφή, εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα πάνω στην πληγή. Ορισμένα αντιβιοτικά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα σε ορισμένα άτομα. Αν εκδηλώσετε εξάνθημα, σταματήστε να χρησιμοποιείτε αυτή την αλοιφή.

Πρέπει να βάλετε τραυμαπλάστ ή όχι;

Αν το τραύμα σας τρίβεται με τα ρούχα, καλύψτε το με ένα τραυμαπλάστ, αλλιώς μπορεί να ανοίξει εκ νέου η πληγή ή και να μολυνθεί. Θυμηθείτε, ωστόσο, να το αλλάζετε καθημερινά για να μην συγκεντρώνονται βακτήρια στο σημείο.

Σημάδια αλλεργίας στην κολλητική ουσία ή το λάτεξ σε επιδέσμους και τραυμαπλάστ

Αν αισθάνεστε φαγούρα, ή βγάλετε φουσκάλες, ή νιώθετε κάψιμο κάτω από τον επίδεσμό σας, μπορεί να έχετε αλλεργία στην κολλητική ουσία που χρησιμοποιείται σε ορισμένους από αυτούς. Για ευαίσθητο δέρμα, επιλέξτε αποστειρωμένη γάζα και κολλητική ταινία από χαρτί, ή μια γάζα χωρίς καθόλου κολλητική ουσία.

http://www.medicinenet.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίμπημα από σφήκα ή μέλισσα: Τι πρέπει να κάνετε

Μελανιές: Έτσι θα τις εξαφανίσετε γρηγορότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν