Πρόστιμα από σήμερα σε 300.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών: “Μετανιώνουν όταν μπαίνουν στη ΜΕΘ”, λένε οι γιατροί

  • Γιάννα Σουλάκη
ανεμβολίαστοι
Το βαρύ “πρόστιμο” για τους 300.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών δεν είναι μόνο αυτό των 100 ευρώ. Αλλά το τίμημα που κινδυνεύουν να πληρώσουν εμμένοντας στην απόφασή τους να μην κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, ενώ αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για εισαγωγή σε νοσοκομείο, διασωλήνωση και θάνατο, σημειώνουν οι εντατικολόγοι.

Από σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2022, ξεκινούν οι διαδικασίες για την  επιβολή των πρώτων προστίμων στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για όσους δεν έχουν κάνει έστω μια δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Χθες Κυριακή (16/1/22) αρκετοί ηλικιωμένοι έσπευσαν έστω και την τελευταία στιγμή στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν, όταν συνειδητοποίησαν πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Ωστόσο, περίπου 307.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής καμία ενέργεια για τον εμβολιασμό τους.

Κι αυτό, παρότι το ρίσκο διασωλήνωσης αυξάνεται κατά 25 φορές σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι άνω των 65 ετών, συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους εμβολιασμένους. Επίσης, το 51% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και το 81% των θανάτων είναι στη συντριπτική πλειοψηφία πολίτες αυτής της ηλικίας που δεν έχουν καμία εμβολιαστική θωράκιση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Αντωνία Κουτσούκου: “Μετανιώνουν στη ΜΕΘ, όταν είναι ήδη αργά”

Παρόμοια είναι η εικόνα στην Πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Σωτηρία”, όπως δηλώνει στο iatropedia.gr η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια της Μονάδας, Αντωνία Κουτσούκου.

Σύμφωνα με την κα. Κουτσούκου, από τους 17 ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα στο τμήμα της, οι 15 είναι ανεμβολίαστοι και οι δύο εμβολιασμένοι με δύο δόσεις από τον Ιούλιο και χωρίς αναμνηστική δόση.

Η Καθηγήτρια δυσκολεύεται, όπως λέει, να συνηθίσει στην ιδέα ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πείθονται να εμβολιαστούν και στη συνέχεια μετανιώνουν όταν περάσουν το κατώφλι της Εντατικής:

“Μου είναι ακατανόητο πως ενώ υπάρχει εμβόλιο δεν πείθονται να το κάνουν, ειδικά όσοι είναι σε ομάδες που κινδυνεύουν. Μου είναι μάλιστα πολύ επώδυνο, όταν σχεδόν όλοι αλλάζουν γνώμη και λένε “έκανα τη μεγαλύτερη ανοησία της ζωής μου κι αν τα καταφέρω να γίνω καλά, θα πάω αμέσως να εμβολιαστώ και θα πω σε όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί”. Όμως, δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν. Εμένα αυτό με βαραίνει, όταν τελικά δεν βγαίνουν ποτέ από την εντατική και πεθαίνουν. Δεν προλαβαίνουν καν να μετανιώσουν. Ενώ είχαν όλο τον χρόνο να κάνουν τη σωστή επιλογή, πριν καταλήξουν εκεί”, λέει η κυρία Αντωνία Κουτσούκου.

Στη ΜΕΘ του Σωτηρία, σήμερα υπάρχει μεγάλη πίεση, η οποία προέρχεται από ασθενείς που πάσχουν από τον ιό Δέλτα, λέει η ίδια: “Όσους έχουμε ελέγξει είναι όλοι Δέλτα, δεν έχουμε Όμικρον στις Εντατικές. Η Δέλτα υπάρχει ακόμα και δίνει βαριές νοσήσεις, τονίζει η κα. Κουτσούκου.

Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: 217.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν από τις 30 Νοεμβρίου

Από τις 30 Νοεμβρίου, οπότε και εξαγγέλθηκε το μέτρο της υποχρεωτικότητας, εμβολιάστηκαν ή έκλεισαν ραντεβού 217.000 άνθρωποι στις ηλικίες που εμπίπτουν στον νόμο για την επιβολή προστίμου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τότε και μέχρι σήμερα, οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Έτσι, οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν κλείσει ραντεβού στους άνω των 60 ετών φτάνουν σήμερα τους 2.761.838 πολίτες και καταλαμβάνουν ποσοστό 90% ανάμεσα στους ανθρώπους αυτής της ηλικίας.

Στο 90% είναι το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Αναλυτικά, οι εμβολιασμοί μαζί με τα ραντεβού έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • 85 ετών και άνω: 82,2%
  • 80-84 ετών: 90%
  • 75-79 ετών: 92,1%
  • 70-74 ετών: 92,3%
  • 65-69 ετών: 91%
  • 60-64 ετών: 88,4%

Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: Ποιοι εξαιρούνται από τα πρόστιμα

Ωστόσο, πάνω από 300.000 πολίτες δεν πείστηκαν να κάνουν το βήμα και από σήμερα Δευτέρα (17/1/22) αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του νόμου, που σημαίνει πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 ευρώ για κάθε επόμενο μήνα που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Από την επιβολή προστίμων εξαιρούνται:

  • Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση.
  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και έχουν προχωρήσει σε καταχώρηση του εμβολιασμού τους το Μητρώο Εξωτερικού και την πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr.
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.

Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022. Κατά το χρονικό διάστημα που εξετάζονται οι αιτήσεις εξαίρεσης, δεν επιβάλλονται κυρώσεις. Ωστόσο, όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση και για να μην τους καταλογιστεί το πρόστιμο, θα πρέπει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου να έχουν κάνει την πρώτη δόση.