Προστάτης και λυκοπένιο τομάτας: Έγκυρες μελέτες το κατατάσσουν στην πρώτη θέση για την προστασία του προστάτη – Επιλέξτε Superfoods™

  • Iatropedia
Τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο σύνηθες η εμφάνιση του προστάτη στον ανδρικό πληθυσμό, ο οποίος είναι μια νόσος που μπορεί να επιφέρει μεγάλες δυσκολίες στον παθόντα. Μέσα από μια σειρά ερευνών έχει αποδειχθεί ότι ουσίες όπως το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσουν σε περίπτωση που κάποιος πάσχει από προστάτη. Τι είναι όμως το λυκοπένιο, που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος λόγος γύρω από αυτό?

Το λυκοπένιο (lycopene) είναι ένας πολυακόρεστος υδρογονάνθρακας με 40 άτομα άνθρακα στο οποίο ο μεγάλος αριθμός συζυγιακών δεσμών προσδίδει ένα βαθύ ερυθρό χρώμα. Το κόκκινο χρώμα πολλών λαχανικών και φρούτων, όπως οι τομάτες, το καρπούζι και μια σειρά άλλων φρούτων και λαχανικών, οφείλεται στη σχετικά μεγάλη περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο.

Ιδιαίτερα πλούσια σε λυκοπένιο είναι τα προϊόντα που λαμβάνονται με επεξεργασία της τομάτας καθώς με αυτόν τον τρόπο όλα τα θετικά στοιχεία που μπορεί να απελευθερωθούν από την τομάτα είναι πιο εύκολα απορροφήσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το όνομά του προέρχεται από την ονομασία της τομάτας: Solanum lycopersicum. Το λυκοπένιο μπορεί κανείς να το εντοπίσει μόνο στους φυτικούς οργανισμούς, ενώ ο άνθρωπος πρέπει να το λαμβάνει αποκλειστικά μέσω της τροφής και κυρίως μέσω της κατανάλωσης τομάτας και των επεξεργασμένων προϊόντων αυτής.

Ως μια ένωση λιποφιλής, το λυκοπένιο συσσωρεύεται στους λιπαρούς ιστούς, στο αίμα, όπως επίσης και στις μεμβράνες των κυττάρων.

Λόγω της υψηλής ακορεστότητάς του το λυκοπένιο είναι μία από τις πλέον ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Ο βασικός ρόλος του στους ιστούς είναι η αποτελεσματική εξουδετέρωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών και των δραστικών οξυγονούχων ενώσεων οι οποίες είναι αυτές που ευθύνονται για μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου.

Με τον τρόπο αυτό το λυκοπένιο προλαμβάνει ζημιές στο DNA και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων, καθώς εχει την ικανότητα να αποτρέπει την δράση τους και συμβάλει στην σύλληψη τους και την αδρανοποίηση τους.

Ένας αριθμός πιθανών μηχανισμών με τους οποίους το λυκοπένιο μπορεί να ενεργεί έχουν αναφερθεί, συμπεριλαμβανομένων ότι χρησιμεύει ως ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, ενισχύοντας την επικοινωνία μεταξύ των κύτταρων και βοηθώντας στη ρύθμιση της προόδου του κυτταρικού κύκλου.

Παρά το γεγονός ότι το λυκοπένιο είναι το πιο άφθονο καροτενοειδές στα προϊόντα τομάτας, η τομάτα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή άλλων θρεπτικών ουσιών και φυτοχημικών που μπορούν επίσης να συνεισφέρουν στην υγεία.

Επιλεγμένες επιδημιολογικές ενδείξεις και πρόσφατα πειραματικά δεδομένα από διάφορα εργαστήρια αναφέρουν ότι προϊόντα τομάτας και φυτοχημικά στοιχεία αυτής μειώνουν τον κίνδυνο του προστάτη, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων του φυλλικού οξέος, βιταμίνη C, και διάφορα άλλα καροτενοειδή και φυτοχημικά, όπως πολυφαινόλες, οι οποίες επίσης μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνος σε διαφορές καταστάσεις υγείας.

Οι τομάτες περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες καλίου, καθώς και κάποια ποσότητα βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε.

Τι είναι όμως ο προστάτης, ο οποίος μπορεί να ανταποκριθεί θετικά με την χρήση λυκοπένιου το οποίο προέρχεται από τομάτα?

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας στα αρσενικά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων και των ανδρών, που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Το βάρος του προστάτη είναι περίπου 15gr.

Ο προστάτης , όπως αναφέρθηκε, είναι ένας αδένας ο οποίος μπορεί να εμφανίσει, μετά την ηλικία των 45 συνήθως, διάφορες αυξομειώσεις όποτε και μπορεί να εμφανιστούν κάποιες ενοχλήσεις οι οποίες μπορεί να είναι δυσάρεστες για το άτομο που πάσχει από προβλήματα με τον προστάτη.

Αυτό είναι το κομμάτι του σώματος το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από την χρήση του λυκοπένιου, έχοντας πάντοτε επιστημονική τεκμηρίωση.

Το προϊόν το οποίο μπορεί να γίνει σύμμαχος στη καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, είναι το Λυκοπένιο ντομάτας Eubias™, ένα προϊόν από το οποίο κανείς μπορεί να λάβει την ποσότητα φυτικού λυκοπένιου, το οποίο επιδρά θετικά στον προστάτη.

*Όλα τα προϊόντα Superfoods™ μπορεί κανείς να τα βρει στα φαρμακεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

SUPER LAX™, ΕΝΑ Superfoods που βοηθά στην δυσκοιλιότητα

Χλωρέλλα… μια μαγική άλγη!

Σπιρουλίνα… ένα φύκι διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα!!!

Ganoderma lucidum, ‘’το μανιτάρι των Θέων’’!