Προστάτης: Δωρεάν εξέταση PSA 23-27 Σεπτεμβρίου 2019

  • Ρούλα Τσουλέα
PSA
Δωρεάν εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) μπορούν να κάνουν οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών την εβδομάδα που διανύουμε.

Δωρεάν εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) μπορούν να κάνουν οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών την εβδομάδα που διανύουμε.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου 2019 οι ενδιαφερόμενοι άνδρες μπορούν να κάνουν δωρεάν PSA στην Βιοϊατρική. Απαραίτητη προϋπόθεση να κλείσουν ραντεβού στον τηλεφωνικό αριθμό 210-997 5540.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Πρόληψη των Παθήσεων του Προστάτη «Προλαμβάνω. Προστατεύομαι» που πραγματοποιεί η ΕΟΕ. Η εκστρατεία πραγματοποιείται με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων που αρχίζει στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΟΕ, οι παθήσεις του προστάτη ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό ανδρών, κυρίως άνω των 50 ετών. Υπολογίζεται ότι:

  • 7 στους 10 άνδρες θα εμφανίσουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη
  • 1 στους 2 θα εκδηλώσει προστατίτιδα
  • 1 στους 7 θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη

Παρότι όμως οι παθήσεις του προστάτη είναι τόσο συχνές, πολλοί άνδρες αποφεύγουν να επισκεφθούν τον ουρολόγο ιατρό. Αυτό έχει ως συνέπεια να καθυστερεί η διάγνωση και η θεραπεία.

Η μέτρηση του PSA μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως τον καρκίνο του προστάτη. Η τιμή του PSA αυξάνεται μερικές φορές και σε περίπτωση προστατίτιδας ή καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Επομένως είναι μία βασική εξέταση για την υγεία του προστατικού αδένα.

«Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενημέρωση των ανδρών για την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης των παθήσεων του προστάτη. Στόχος μας είναι να μάθουν οι άνδρες να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα εγκαίρως, ώστε να επισκέπτονται τον ουρολόγο προτού η κατάσταση επιδεινωθεί. Παράλληλα, επιδιώκουμε να παρακινήσουμε τους άνδρες άνω των 50 ετών να προχωρούν σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη μια φορά το χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ  Ιωάννης Κ. Γκιάλας, χειρουργός-ουρολόγος, διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» στην Αθήνα.

Η εκστρατεία «Προλαμβάνω. Προστατεύομαι» πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και της εταιρείας Menarini Hellas. Περισσότερες πληροφορίες για τις παθήσεις του προστάτη, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.