Προσωρινή λύση για τα φάρμακα των καρκινοπαθών δια χειρός Κίττα!

  • Iatropedia
Τα ράφια των φαρμακείων στα νοσοκομεία αναμένεται να γεμίσουν και πάλι με φάρμακα για τους καρκινοπαθείς για κάποιο διάστημα τουλάχιστον, καθώς ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας συμφώνησε με συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να δίνουν και πάλι τα ακριβά φάρμακα. Πως επετεύχθη η συμφωνία;

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Υγείας αλλά και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους του κλάδου συμφωνήθηκε τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα ενός μηνός, να δοθούν τα ακριβά φάρμακα στα νοσοκομεία τα οποία και θα πληρώνονται με μετρητά κάθε εβδομάδα. Τα χρήματα θα εκταμιεύονται κατ΄ ευθείαν από την κεντρική υπηρεσία για να μην υπάρχει καθυστέρηση. Άλλωστε συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει φάρμακα κατά του καρκίνου, αρνιόταν να δώσει τα σκευάσματά της στα νοσοκομεία λόγω υπέρογκων χρεών.

Το ποσό για την εξυπηρέτηση των ασθενών το επόμενο διάστημα, έχει ήδη εκταμιευθεί και θα δοθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες. Πάντως πρόκειται μάλλον για μια προσωρινή λύση δεδομένου ότι εκταμιεύτηκε συγκεκριμένο ποσό έως ότου εξομαλυνθεί η αγορά.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει αμέσως μετά καθώς τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ασφαλισμένων του είναι περιορισμένα. Μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει προφανώς να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.