Προσωπικός γιατρός: Οι 2.218 εγγεγραμμένοι γιατροί της Πρωτοβάθμιας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

  • Iatropedia newsroom
στυτική δυσλειτουργία
Τους λόγους για τους οποίους ο θεσμός του προσωπικού γιατρού με τη μορφή που έχει σήμερα, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναλύει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, ο προσωπικός γιατρός δεν μπορεί να υποστηρίζει αποτελεσματικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ ατελέσφορες φαίνεται να είναι, όπως λέει και οι νέες προσπάθειες της αναπλ. υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, για την επανεκκίνησή του θεσμού.

«Πως είναι δυνατόν ανειδίκευτοι γιατροί να κάνουν τον προσωπικό γιατρό;», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες για ένταξη των αγροτικών γιατρών (υπαίθρου) στον θεσμό.

Και εξηγεί πως μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού, 3.448 γιατροί συνολικά, εκ των οποίων οι 2.218 προέρχονται από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και μόνο 1.230 είναι οι ιδιώτες γιατροί. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση απευθύνθηκε και στους γενικούς γιατρούς και παθολόγους, ενώ στο τέλος κατέληξαν να ζητούν κι άλλες ειδικότητες γιατρών όπως καρδιολόγους, πνευμονολόγους, γαστρεντερολόγους κ.α. «Μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

ΠΟΕΔΗΝ: Οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας δεν είναι οι κατάλληλοι για τον προσωπικό γιατρό

Εξηγεί επίσης, πως οι 2.218 γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που εγράφησαν υποχρεωτικά είναι αδύνατον να υπηρετήσουν το θεσμό με επιτυχία:

«Δεδομένες οι συνεχείς μετακινήσεις σε νοσοκομεία για να υποστηρίξουν τη καθημερινή λειτουργία η τις εφημερίες, έχουν καθημερινές 24ωρες εφημερίες στα Κέντρα Υγείας, κάνουν επισκέψεις κατ’ οίκον, κ.λ.π. Κάθε ημέρα οι γιατροί της πρωτοβάθμιας δεν γνωρίζουν που θα βρεθούν για δουλειά την επόμενη. Πως να ασκήσουν επιτυχώς τα καθήκοντα του προσωπικού γιατρού; Κλείνουν ραντεβού με πολίτες για εξέταση και τα ακυρώνουν για να πάνε να εφημερεύσουν σε νοσοκομεία», όπως επισημαίνει.

Επίσης, όπως τονίζει ο ίδιος ο Μιχάλης Γιαννάκος, οι μισθολογικές ανισότητες που ανακοινώθηκαν ως κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στο σύστημα θα οδηγήσουν σε περισσότερες παραιτήσεις γιατρών, νοσηλευτών από το ΕΣΥ.

«Εάν δεν μπουν όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, δεν συνδεθεί η συνταγογράφηση με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών ως προσωπικών γιατρών δεν πρόκειται να πετύχει ο θεσμός», τονίζει και προσθέτει:

«Μια ημέρα εφημερίας σε νοσοκομείο με τις πολύωρες αναμονές που υφίστανται οι ασθενείς στα επείγοντα, επιβεβαιώνουν την κατάρρευση του θεσμού για άλλη μια φορά. Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι ο πολίτης που χρειάζεται γιατρό έχει δύο επιλογές. Η πρώτη να πάει σε εφημερεύον νοσοκομείο και η δεύτερη να πληρώσει από τη τσέπη του ιδιώτη γιατρό να τον εξετάσει. Ακόμη και για την συνταγογράφηση οι πολίτες με χρόνια νοσήματα πληρώνουν από τη τσέπη τους δεκάρικα και εικοσάρικα», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

 

Γιαννάκος