Προσωπικός γιατρός: Νέα κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτών

  • Γιάννα Σουλάκη
προσωπικός γιατρός
Δυσκολίες αντιμετωπίζει στην εξέλιξή του ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, καθώς οι ιδιώτες στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν έχουν ανταποκριθεί στο βαθμό που απαιτείται, ώστε να καλυφθούν όλοι οι ασθενείς. Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους θα επιχειρήσει να δώσει επιπλέον κίνητρα στους ιδιώτες, ώστε να συμμετάσχουν.

Σε νέα φάση με στόχο την προσέλκυση επιπλέον γιατρών, εισέρχεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού. Κι αυτό καθώς η κάλυψη στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ακόμη πολύ χαμηλή και οι πολίτες δεν καλύπτονται. Στην Αττική, για παράδειγμα, τα ποσοστά κάλυψης έχουν παραμείνει «κολλημένα» στο 53% εδώ και πολύ καιρό.

Έτσι το Υπουργείο Υγείας, ετοιμάζεται να προσχωρήσει σε συμφωνία με τους Ιατρικούς Συλλόγους, ώστε να κάνει δεκτά ορισμένα από τα αιτήματά τους για επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς, ώστε να ανταποκριθούν περισσότεροι στο κάλεσμα της Πολιτείας.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η το Υπουργείο Υγείας θα συζητήσει την πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων να μπορούν να ενταχθούν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού και μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί.

Εάν γίνει αποδεκτό το αίτημα αυτό, τότε οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων των γιατρών εκτιμούν ότι θα προθυμοποιηθούν να ενταχθούν πολλοί ιδιώτες στο σύστημα, ώστε να αγγίξουν γρήγορα τους 5.000 γιατρούς, που απαιτούνται στην πλήρη εξέλιξη του θεσμού.

Υπουργείο Υγείας: Επιπλέον κίνητρα σε γιατρούς

Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει επιπλέον κίνητρα για να προσελκύσει τους ιδιώτες. Το Υπουργείο Υγείας εκτιμά πως μέχρι το τέλος του έτους που είναι το διάστημα της πιλοτικής λειτουργίας του θεσμού, θα ενταχθούν επιπλέον 700 με 800 γιατροί και η κάλυψη θα αγγίξει το 70%.

Από 1/1/23 ο θεσμός θα μπει σε πλήρη λειτουργία, ωστόσο για να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα (αύξηση στη συμμετοχή έως και 20% σε όσους πολίτες δεν θα εγγραφούν) θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια γιατρών για όλους τους πολίτες.

Αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι στιγμής, 4,5 εκατομμύρια πολίτες έχει εγγραφεί σε 3.500 προσωπικούς γιατρούς, ενώ είναι κλεισμένα 1.100.000 ραντεβού, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να εκτελούνται.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά τις νέες παρεμβάσεις, οι γιατροί θα ενταχθούν μαζικά στο σύστημα και θα υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης.