Προσωπικός γιατρός: Μέχρι και 60.000 ευρώ το χρόνο οι αμοιβές των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

  • Γιάννα Σουλάκη
COVID-19
Αποσαφηνίζεται το τοπίο σε ο,τι αφορά τις αμοιβές των γιατρών, ιδιωτών και του ΕΣΥ, που θα γίνουν «προσωπικοί γιατροί» για τους πολίτες σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) του υπουργείου Υγείας.

Άκρως ικανοποιητικές εμφανίζονται οι αμοιβές που θα λαμβάνουν οι ιδιώτες γιατροί και οι γιατροί των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ), που θα επιλέξουν δηλώσουν διαθεσιμότητα για να ενταχθούν στο σύστημα του «προσωπικού γιατρού», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για Όλους»της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Οι αμοιβές εμφανίζονται αυτή τη φορά αρκετά υψηλές, καθώς η διαχρονική αποτυχία των προγραμμάτων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα οφειλόταν στο γεγονός, ότι η πολιτεία δεν αποζημίωνε ικανοποιητικά τους γιατρούς κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υποτονική συμμετοχή τους.

Έτσι, τώρα με βάση σχετικές ανακοινώσεις οι αμοιβές θα κυμαίνονται από 40.000 ευρώ τον χρόνο κατ’ ελάχιστο έως 60.000 ευρώ για τους γιατρούς που θα εξαντλήσουν το όριο των εγγεγραμμένων ασθενών, δηλαδή 2.000 ασθενείς το χρόνο. Αυτό μεταφράζεται σε πληρωμή κατά ασθενή από 20 έως 40 ευρώ για τους προσωπικούς γιατρούς.

Επίσης, υπό όρους που θα διευκρινισθούν με υπουργικές αποφάσεις οι αμοιβές μπορούν να κυμαίνονται και πάνω από αυτό το ποσό.

Σε ο,τι αφορά τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των άλλων δημόσιων δομών ΠΦΥ θα λαμβάνουν επιπλέον από 10.000 έως 15.000 ευρώ το έτος για την κάλυψη πολιτών στο πλαίσιο του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Όπως έχει τονιστεί εξαρχής, οι πολίτες θα καλύπτονται δωρεάν για τις υπηρεσίες υγείας που θα λαμβάνουν από τον προσωπικό τους γιατρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν