«Προσωπικά» φάρμακα βάσει γενετικού προφίλ

  • Iatropedia
Η δημιουργία εξατομικευμένων φαρμάκων βάσει του γενετικού προφίλ του ασθενούς είναι η νέα προσέγγιση για την αποφυγή δυσμενών παρενεργειών κατά την θεραπεία πασχόντων από ψυχικές νόσους.

Τα προσωπικά φάρμακα δείχνουν η μόνη λύση για την πρόληψη και αποφυγή των παρενεργειών που παρουσιάζουν πολλές θεραπευτικές αγωγές σε άτομα που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Γενετιστές στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ θα παράσχουν την εμπειρία τους σε ένα πρόγραμμα με στόχο την εξατομικευμένη θεραπεία μέσω της ανάλυσης του γονιδιώματος κάθε ασθενούς προκειμένου να προβλεφθούν τυχόν αντιδράσεις στην φαρμακευτική αγωγή. «Το γενετικό προφίλ ενός ατόμου προσδιορίζει πώς κοινά φάρμακα απορροφώνται από τον οργανισμό και αν κινδυνεύει από κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση» εξηγεί ο καθηγητής Ντήτριχ Στέφαν, πρόεδρος του Τμήματος Ανθρώπινης Γενετικής του Pitt Public Health.

«Κάποιοι μπορούν να υποφέρουν απίστευτα από τα ίδια τα φάρμακα που αποσκοπούν να βελτιώσουν την υγεία τους εάν αυτά δεν γίνονται ανεκτά, με αποτέλεσμα αύξηση των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά και εκτίναξη του κόστους υγειονομικής φροντίδας» επισημαίνει. Ορισμένα άτομα είναι γενετικώς προδιατεθειμένα να μεταβολίζουν συγκεκριμένα φάρμακα ταχύτερα από τον μέσο άνθρωπο, με συνέπεια ισχυρότερη και πιο άμεση αντίδραση σε αυτά. Ειδικά στις περιπτώσεις συνταγογράφησης πολλών φαρμάκων, η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι απρόβλεπτη εξαιτίας δυνητικά επικίνδυνων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των σκευασμάτων.

Οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα και οι ηλικιωμένοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου επειδή συνήθως τους συνταγογραφείται πληθώρα φαρμάκων χωρίς ωστόσο να είναι γνωστή η γενετική τους επιδεκτικότητα. Ήδη, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας έχουν επιλεγεί άτομα των ανωτέρω κατηγοριών για την κατανόηση της συστηματικής εφαρμογής γενετικών δοκιμών ώστε να διαπιστωθεί με ποιόν τρόπο οι θεραπευτικές αγωγές θα καταστούν πιο αποτελεσματικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';