Προσοχή στα ψηλά τακούνια!

  • Iatropedia
Η προειδοποίηση είναι σαφής: Τα ψηλά τακούνια δημιουργούν ιατρικά προβλήματα αλλά τα μέτρια, ως 4 εκατοστά, σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν καλό.

Επί 300 χρόνια οι γυναίκες φορούν παπούτσια με τακούνια, πολλές φορές αρκετά ψηλά, κι όσο κι αν βασανίζονται, δυσκολεύονται να περπατήσουν, παραπατούν και σκοντάφτουν, επιμένουν γιατί τα ψηλοτάκουνα χαρίζουν κομψότητα, χάρη και… ύψος. Όμως από το 2002 ως σήμερα, τα ιατρικά προβλήματα εξ αιτίας των παπουτσιών με ψηλό τακούνι έχουν διπλασιαστεί, ιδιαίτερα σε νεαρές γυναίκες από 20 ως 30 ετών.

Σε μελέτη του Gerald McGwin, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Foot and Ankle Surgery, αναφέρονται σαφώς οι κίνδυνοι για την υγεία που προκαλούν τα ψηλά τακούνια. Προβλήματα στην πλάτη, στα γόνατα, στην σπονδυλική στήλη, τενοντίτιδα και άλλα. Η Αχίλλειος Πτέρνα των γυναικών κυριολεκτικά κινδυνεύει. Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες που έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις των ποδιών δεν πρέπει να φορούν παπούτσια με τακούνια ενώ για γυναίκες χωρίς προβλήματα, προληπτικά συνιστάται, αν πρέπει να φορέσουν τακούνια, αυτό να μην γίνεται συχνά και τα τακούνια να μην υπερβαίνουν τα 4 εκατοστά.

Ωστόσο υπάρχουν και γυναίκες που πρέπει να φορούν τακούνια: Αυτές που έχουν πλατυποδία και οι νεαρές γυναίκες που έχουν πρόβλημα ισορροπίας, επειδή τα τακούνια βοηθούν στην εξάσκηση της ισορροπίας. Και πάλι όμως όχι ψηλότερα από 4 εκατοστά. Φυσικά λίγες γυναίκες θα ακούσουν τους γιατρούς, κι αυτοί, επειδή το ξέρουν, τους λένε τουλάχιστον να δοκιμάζουν τα παπούτσια το βράδυ που τα πόδια είναι πιο πρησμένα ώστε να μην καταλήγουν με στενά ψηλοτάκουνα παπούτσια. Να κάθονται όσο πιο πολύ μπορούν, να κάνουν μικρά βήματα όταν περπατούν, να μην βιάζονται και -κυρίως- να επιβάλουν στους άνδρες να τις περιμένουν!