Προς κατάργηση το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
πιστοποιητικό
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ που έχει επιβληθεί στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ. Θεμιστοκλέους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταργηθεί το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Ωστόσο, η κατάργησή του μπορεί να είναι προσωρινή, όπως είπε.

«Όλα αυτά εξετάζονται αυτή τη στιγμή. Το διοικητικό πρόστιμο είναι κάτι το οποίο απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει, γιατί -έστω και πολύ χαμηλά ραντεβού, αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να παίρνουμε και ραντεβού πρώτης δόσης. Όλα αυτά συνεκτιμώνται. Ο κύριος σκοπός όλων μας  είναι να επιστρέψουμε πλήρως σε μια κανονικότητα, αλλά αυτό είναι πολύ πρόωρο για να τεθεί από τώρα».

Σε σχετική ερώτηση για το εάν θα καταργηθεί και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που με τη σειρά του θα συμπαρασύρει όλα τα «πέναλτι» για τους ανεμβολίαστους, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, επίσης δεν το απέκλεισε.

Είναι δεδομένο ότι θα καταργηθεί κάποια στιγμή και στην Ελλάδα, είπε, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες και το πότε ακριβώς θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη σχετική εισήγηση των ειδικών.

«Στόχος όλων μας είναι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους σημειώνοντας ωστόσο ότι εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες, το πιστοποιητικό θα επανέλθει.

Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι προς το παρόν επιφυλακτικοί για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κατάργηση του οποίου δεν αποκλείεται να δώσει λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία, ότι τελείωσε η πανδημία, όπως λένε.

Ερωτώμενη σχετικά με το θέμα αυτό στην ενημέρωση για την πανδημία, τη Δευτέρα (21/3), η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε πως το θέμα δεν έχει συζητηθεί καν στη συνεδρίαση των ειδικών.