Πρόωρα νεογνά: Ξεκινά ευρωπαϊκή έρευνα με τη συμμετοχή 7 ελληνικών ΜΕΝΝ για τα οφέλη της «φροντίδας καγκουρό»

  • Iatropedia newsroom
νεογνά
Περίπου 400.000 πρόωρα νεογνά γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, με την πλειονότητά τους να χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΝΝ (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών).

Τα ευάλωτα νεογνά, παρά την εντατική φροντίδα που λαμβάνουν, είναι εκτεθειμένα σε βακτήρια του νοσοκομειακού περιβάλλοντος, τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις και επιδημίες.

Μια νέα ευρωπαϊκή πολυκεντρική έρευνα, με τίτλο NeoDeco, ξεκινά με στόχο να διερευνήσει, αν η φροντίδα «καγκουρό» μπορεί να μειώσει τη συχνότητα λοιμώξεων στα πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται σε ΜΕΝΝ.

Η φροντίδα «καγκουρό», που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περιλαμβάνει την παρατεταμένη επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ του νεογνού και της μητέρας ή του πατέρα του. Αυτή η πρακτική θεωρείται ότι βοηθά τα μωρά να αποκτήσουν υγιή βακτήρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ωστόσο, η επίδρασή της στην πρόληψη της μετάδοσης ανθεκτικών βακτηρίων και στη μείωση των λοιμώξεων στη ΜΕΝΝ παραμένει αδιευκρίνιστη.

Η έρευνα NeoDeco, στην οποία θα συμμετάσχουν 24 ΜΕΝΝ από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024, αρχικά στην Ελλάδα και την Ελβετία, και θα επεκταθεί σε Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Θα έχει διάρκεια δύο χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Δείτε επίσης: Πρόωρος τοκετός: Γνωρίστε ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο να συμβεί

Επτά ελληνικές ΜΕΝΝ θα συμμετάσχουν στην μελέτη

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε αυτή τη μελέτη, η οποία αναμένεται να ρίξει φως σε νέες και εύκολες μεθόδους ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων, όπως η φροντίδα καγκουρό, και πώς αυτές θα συμβάλουν στη φροντίδα για τα τόσο ευάλωτα νεογνά σε όλη την Ευρώπη», σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και συντονιστής του προγράμματος για την Ελλάδα, Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Στην έρευνα συμμετέχουν, από Ελλάδα, επτά ΜΕΝΝ από τα Νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού στην Αθήνα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η έρευνα διοργανώνεται από το ίδρυμα Fondazione Penta ETS στην Ιταλία και εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου NeoIPC, το οποίο συντονίζει το Πανεπιστήμιο της Padova. Το NeoIPC έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την προώθηση της έρευνας και της εφαρμογής στην πρόληψη και τον έλεγχο λοιμώξεων στη ΜΕΝΝ.

Δείτε επίσης: Πρόωρος τοκετός: Τα κύματα καύσωνα και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο

Φωτογραφία iStock