Προμηθέας: Δωρεάν ελαστογραφία ήπατος στην Αθήνα για τους ασθενείς με ηπατικές νόσους

  • Ρούλα Τσουλέα
ελαστογραφία
Η εξέταση θα διενεργείται μόνο κατόπιν ραντεβού. Η ελαστογραφία ήπατος δεν αποζημιώνεται από τα ταμεία.

Δωρεάν ελαστογραφία ήπατος σε ευάλωτους κοινωνικά και οικονομικά κατοίκους της Αθήνας προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».

Η ελαστογραφία είναι μία διαγνωστική εξέταση που βασίζεται στους υπερήχους και μετρά την ελαστικότητα και τη σκληρότητα των ιστών. Στην περίπτωση του ήπατος μπορεί να  αντικαταστήσει την βιοψία, παρέχοντας τα αποτελέσματά της εντός 5 λεπτών. Εν τούτοις, δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των εξετάσεων που αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το κενό αυτό προσπαθεί να καλύψει από το 2016 ο «Προμηθέας», μέσω του προγράμματος «Αξίζω να γνωρίζω». Εφέτος, υποστηρικτής του προγράμματος είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος προσφέρει δωρεάν ελαστογραφία ήπατος σε τουλάχιστον 1.900 ασθενείς με νοσήματα του ήπατος έως τα τέλη Νοεμβρίου 2023.

Όπως ανακοίνωσε ο «Προμηθέας», σχεδόν ο ένας στους τρεις πάσχοντες από ηπατική νόσο που εξετάζεται, διαπιστώνει πως είτε βρίσκεται στα πρόθυρα κίρρωσης είτε αυτή ήδη έχει αρχίσει. Η κίρρωση είναι σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση θεραπεία και αλλαγή του τρόπου διαβίωσης.

Η δράση«Αξίζω να Γνωρίζω- Δήμος Αθηναίων» παρέχει δωρεάν ελαστογραφία ήπατος μόνο σε όσους κλείσουν ραντεβού. Το τηλεφωνικό κέντρο του Συλλόγου «Προμηθέας» για να κλείσετε το ραντεβού είναι 211.0122.102.

Η ελαστογραφία ήπατος θα διενεργείται τις καθημερινές ημέρες (Δευτέρα έως και Παρασκευή), από τις 9.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα. Χώρος διεξαγωγής είναι ο ΣΑΗΕ «Προμηθέας» (διεύθυνση: Λεωφόρος Αλεξάνδρας 213Β, τρίτος όροφος).