Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με μια μόνο δόση εμβολίου!

  • Iatropedia
Η ανάγκη για πολλαπλές δόσεις του εμβολίου HVP έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από τους επιστήμονες καθώς μετά την ανάλυση δεδομένων από δύο δοκιμές ευρείας κλίμακας, λένε τώρα πως η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι δυνατή, απλώς και μόνον με μια δόση του σχετικού εμβολίου.

Μόλις μία δόση εμβολίου κατά του HPV «θα μπορούσε να είναι αρκετή » για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, υποστηρίζουν ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet Oncology. Όπως εξηγούν, η ανάλυση των σχετικών δεδομένων έδειξε ότι τα αποτελέσματα στις γυναίκες που εμβολιάσθηκαν ήταν σχεδόν ίδια, ασχέτως αν είχαν λάβει μια, δύο ή τρείς δόσεις του εμβολίου.

Ο ιός ΗPV (Human Papilloma Virus) ή ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων και δη οι υπότυποι HPV-16, -18 και -10 που ευθύνονται για την συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αυτού του καρκίνου, μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή αλλά μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό. Οι υπότυποι HPV-16 και HPV-18 αντιμετωπίζονται με τα εμβόλια Cervarix της GlaxoSmithKline (GSK) και Gardasil της Merck.

Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων διατηρήθηκε υψηλή για 4 χρόνια κατά μέσον όρο, ασχέτως των δόσεων που είχαν χορηγηθεί. Συγκεκριμένα, τρείς δόσεις παρείχαν 77% της αποτελεσματικότητας, δύο δόσεις έδωσαν 76% και μια μόνο δόση 86%. Τονίζοντας ότι θα απαιτηθούν περισσότερα στοιχεία πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές που ισχύουν σήμερα, οι επιστήμονες δηλώνουν πως μια δόση θα περιορίσει το κόστος εμβολιασμού και διαχείρισης με παράλληλη βελτίωση της λήψης του εμβολίου –κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου όπου σημειώνεται το 80% και πλέον των περιστατικών της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.