Προϋπολογισμός «τσεκούρι» για υγεία και ασθενείς

  • Iatropedia
Στον αέρα βρίσκονται σχεδόν όλοι οι έλληνες ασφαλισμένοι (περίπου 9 εκατ.) που είναι ενταγμένοι στον ΕΟΠΥΥ και από όπου λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας, καθώς ο προϋπολογισμός του 2012 περιλαμβάνει δραματικές περικοπές στα Ταμεία από όπου χρηματοδοτείται ο φορέας.

Στο «ψαλίδισμα» των παροχών προς τους ασθενείς αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας καθώς οι περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2012 δεν έχει προηγούμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΙΚΑ φτάνει το 41,6%, ενώ στον ΟΓΑ αγγίζει το 23,5%.

Συνεπώς όπως τονίζουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω του προέδρου τους Δημήτρη Βαρνάβα (ΟΕΝΓΕ): «ο ΕΟΠΥΥ, που βασίζεται κατά κύριο λόγο σ΄ αυτά τα Ταμεία, είναι μαθηματικώς βέβαιο πως θα βρεθεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, ακόμη κι αν χρησιμοποιήσει ως σωσίβιο τον απερίγραπτο Κανονισμό Παροχών προκειμένου να μην παρέχει σχεδόν τίποτα στους ασφαλισμένους».

Την ίδια ώρα οι εφημερίες των γιατρών είναι μετέωρες, καθώς δεν υπάρχει καταγραφή του σχετικού κωδικού στον προϋπολογισμό, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκφράζουν την ανησυχία τους δεδομένου ότι δε γνωρίζουν τι και πως θα πληρωθούν τις εφημερίες που θα κάνουν από το νέο έτος.