Προειδοποίηση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων για συμπληρώματα διατροφής με DMBA

  • Iatropedia
Με επείγουσα προειδοποίησή της προς τις εταιρείες η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενημερώνει ότι συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής με βάση την Acacia Rigidula για αδυνάτισμα και body building που περιέχουν DMBA πρέπει να σταματήσουν να πωλούνται διότι είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία.

Η σχετική προειδοποίηση αφορά συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως «φυσικά» και απευθύνονται σ’ αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος ή να «χτίσουν» σώμα. Όμως σύμφωνα με την FDA, προϊόντα τα οποία περιέχουν DMBA (beta-methylphenylethylamine), AMP (1,3-Dimethylbutylamine), DMBA (2-amino-4-methylpentane, methyl-2-pentamine) κρίθηκαν επικίνδυνα για τους καταναλωτές. Ως εκ τούτου, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συστήνει στις εταιρείες να μην πωλούν πλέον ο,τιδήποτε περιλαμβάνει αυτές τις ουσίες, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένα το παρασκεύασμα Velocity του οποίου τα συστατικά περιέχουν AMP.

Ο Δρ. Peter Cohen Harvard, ο οποίος τάσσεται υπέρ της απόφασης του αμερικανικού φορέα, λέει χαρακτηριστικά πως πρόκειται για δώδεκα συμπληρώματα διατροφής που πρέπει να σταματήσουν να πωλούνται «πριν να έχουμε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θανάτους». Επειδή τα εν λόγω συμπληρώματα έχουν ως βάση τους την Acacia Rigidula, ουσία που φέρεται ότι βοηθά σημαντικά στο αδυνάτισμα ενώ χρησιμοποιείται επίσης και στα γυμναστήρια για την τόνωση των μυών, είχαν καταχωρηθεί ως «φυσικά» και για τον λόγο αυτό διατίθεντο χωρίς συνταγή γιατρού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Food and Drug Administration δύσκολα εκδίδει προειδοποίηση για κάποιο προϊόν, γεγονός το οποίο καταδεικνύει πως για την συγκεκριμένη απαγόρευση μάλλον υπάρχουν βάσιμοι λόγοι.