Προειδοποίηση για τους κινδύνους από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

  • Iatropedia
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών ακόμη και σε άτομα που δεν πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, προειδοποιεί ο αμερικανικός φορέας Τροφίμων και Φαρμάκων, καλώντας για ευκρινή αναγραφή του σχετικού κινδύνου στις συσκευασίες δημοφιλών μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών.

Oι εμπειρογνώμονες της FDA τονίζουν ότι οι οδηγίες θα πρέπει να αναφέρουν ρητώς πως τα φάρμακα αυτά μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό μέσα στις πρώτες κιόλας εβδομάδες από την λήψη τους, ασχέτως αν όσοι τα παίρνουν έχουν ιστορικό καρδιοπαθειών ή όχι. Μέχρι σήμερα, οι οδηγίες των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) συμπεριλαμβανομένων και φαρμάκων για την αρθρίτιδα, ανέφεραν ότι εάν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων υγείας.

Όμως η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όπως η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγείας του Καναδά νωρίτερα, επισημαίνουν τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο που ενέχει η χρήση των ΜΣΑΦ, ιδίως σε μεγάλες δόσεις. Όπως έγινε γνωστό, η ανάγκη επικαιροποίησης των οδηγιών χρήσης των εν λόγω σκευασμάτων βασίζεται στα ευρήματα προσφάτων μελετών και συστάσεων ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων που υπεβλήθησαν στην FDA.

«Οι οδηγίες έλεγαν ότι (τα ΜΣΑΦ) ενδεχομένως να προκαλέσουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Τώρα λέμε ότι όντως προκαλούν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού» δηλώνει χαρακτηριστικά στο κανάλι NBC News ο εκπρόσωπος του αμερικανικού φορέα Eric Pahon.

Ο κόσμος θα πρέπει να ελέγχει την λίστα των ενεργών συστατικών στην συσκευασία των φαρμάκων αν έχει κάποια αμφιβολία και να μην λαμβάνει πάνω από ένα σκεύασμα της κατηγορίας αυτής τη φορά, συμβουλεύει η Δρ. Karen Mahoney, υποδιευθύντρια του αρμοδίου τμήματος μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων της FDA. Σημειωτέον ότι παρόλο που και η ασπιρίνη είναι ΜΣΑΦ, σύμφωνα με την FDA η σχετική προειδοποίηση δεν ισχύει γι’ αυτήν.