Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού: Αρχίζει η αποστολή των SMS – Μέσω του mastografia.gov.gr τα ραντεβού

  • Γιάννα Σουλάκη
καρκίνος του μαστού
Πάνω από 1 εκατομμύριο γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Όπως αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης (9/6) κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του προγράμματος στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», από αύριο Παρασκευή (10/6) αρχίζει η αποστολή των SMS, ενώ οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν τα ραντεβού τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mastografia.gov.gr.

Η αναλυτική και επίσημη παρουσίαση του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον πιο σοβαρό καρκίνο που απειλεί τον γυναικείο πληθυσμό, τον καρκίνο του μαστού, ξεκίνησε στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», με τις προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που νόσησαν, αλλά κατάφεραν να ξεπεράσουν τη νόσο.

Το βασικό μήνυμα, το οποίο θέλησαν να επικοινωνήσουν οι γυναίκες σε μία έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ήταν ένα: Η έγκαιρη πρόληψη σώζει ζωές.

Την αναλυτική παρουσίαση πραγματοποίησε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στο πλαίσιο του προληπτικού προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού, που πήρε το όνομα της αείμνηστης προέδρου του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) «Φώφης Γεννηματά», τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας από 50 έως 69 ετών, στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μητσοτάκης: «Είναι μια συγκινησιακά φορτισμένη μέρα…»

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε τη σημασία του προγράμματος, το  οποίο θα προσεγγίσει κάθε Ελληνίδα -στην οποία μέχρι σήμερα δεν έφτανε το μήνυμα- την ευκαιρία να κάνει προληπτικό έλεγχο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε για μια «συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα», καθώς όπως είπε, το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε έχει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, η οποία έφυγε νωρίς από την ζωή, δίνοντας μια μεγάλη μάχη όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά για όλες τις γυναίκες.

Ο καρκίνος του μαστού, εάν εντοπιστεί νωρίς, όπως είπε, τότε η γυναίκες δεν θα υποβάλλονται σε επώδυνες θεραπείες.

«Μέσα από το πρόγραμμα της άυλης συνταγογράφησης θα είμαστε σε θέση πλέον να βάζουμε εργαλεία σαν κι αυτό στην φαρέτρα των όπλων μας», τόνισε.

Μίλησε για ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο αξιοποιεί δημόσιες και ιδιωτικές δομές.

«Δυστυχώς οι γυναίκες που αρρωσταίνουν από τον καρκίνο του μαστού είναι από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και με χαμηλότερους δείκτες εκπαίδευσης και είναι βασικό να χτίσουμε μια καμπάνια ενημέρωσης για όλες τις ελληνίδες και κυρίως εκείνες που δεν έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση».

Τόνισε ότι επιθυμία είναι να επεκταθούν τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και σε άλλες ασθένειες και πιστεύει ότι δεν θα αργήσει η ώρα να είμαστε σε θέση να πούμε ότι νικήσαμε τον καρκίνο.

Το πρόγραμμα «Δοξιάδης» δεν αφορά μόνο τον προσυμπτωματικό έλεγχο αλλά και τον τρόπο ζωής μας, είπε: 

«Το λέω συχνά ότι υπάρχουν 5 απλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να ζούμε καλύτερα. Να μην καπνίζουμε, να περιορίσουμε στο ελάχιστον την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε  και να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε υγειινά. Αν κάνει κάποιος αυτά τα 5 πράγματα τόνισε θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του κατά 18 χρόνια», είπε.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε, επίσης, ότι είναι αδιανόητο ότι στην χώρα μας έχουμε τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. Σημείωσε μάλιστα ότι θα εμπλακεί προσωπικά στα προγράμματα και μέσω της τεχνολογίας θα εξαλειφθεί ο ένας καρκίνος που είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού, το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας και την μετάθεση του ελέγχου. Μάλιστα, μνημόνευσε την μητέρα του Μαρίκα Μητσοτάκη, διαβάζοντας ένα απόσπασμα από συνέντευξή της, στην οποία είχε πει ότι είχε προσβληθεί από καρκίνο του μαστού και είχε μάλιστα σταθεί απέναντι σε όσους δεν τολμούσαν να πουν ούτε την λέξη, ότι αν τον κρύψεις δεν γίνεσαι καλά.

Πιερρακάκης – Πλεύρης: Να εγγραφούν οι γυναίκες στην άυλη συνταγογράφηση – Αρχίζει από αύριο η αποστολή SMS

Προηγήθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Ο υπουργός παρότρυνε όλες τις γυναίκες να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που κάποια γυναίκα δεν την έχει ενεργοποιήσει, μπορεί εύκολα να κλείσει το ραντεβού της μέσω του γιατρού της, καθώς στο ηλεκτρονικό σύστημα θα φαίνεται ως «δικαιούχος» του προγράμματος.

Από αύριο, όπως είπε, ξεκινά η αποστολή των SMS στις γυναίκες – δικαιούχους του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

Η αποστολή των SMS θα επεκταθεί στη συνέχεια και στις άλλες κατηγορίες προσυμπτωματικού ελέγχου που περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Δοξιάδη», δηλαδή στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, στον καρκίνο του παχέος εντέρου σε 2,5 εκατομμύρια άνδρες και θα επεκταθεί και στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τόνισε πως και σήμερα οι γυναίκες μπορούν να πάρουν δωρεάν παραπεμπτικό για μαστογραφία, αλλά είναι η πρώτη φορά που το κράτος προσεγγίζει τον πολίτη για να τον παροτρύνει να πραγματοποιήσει τον προληπτικό έλεγχο για την υγεία του.

«Δεν μένουμε σε αυτό αλλά συνεχίζουμε να τις παρακολουθούμε», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης υπογραμμίζοντας πως σε όλα αυτά τα προγράμματα είναι καθοριστικός ο ρόλος του προσωπικού γιατρού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη του πολίτη, την πρόληψη πολλών ασθενειών και τη γρήγορη διάγνωση.

«Συχνά με ρωτούν πολλοί, πότε θα κερδίσουμε τη μάχη για τον καρκίνο», ανέφερε, δίνοντας ο ίδιος την απάντηση: «Κάθε μέρα κερδίζουμε τη μάχη με τον καρκίνο με την πρόληψη, τη στήριξη των ανθρώπων που τον βιώνουν, αλλά και τις νέες θεραπείες. Στη μάχη κατά του καρκίνου βάζουμε τις προληπτικές εξετάσεις και κάνουμε πράξη αυτό που είχε πει ο Ιπποκράτης, «καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις»».

Ανδρέας Τσούνης: «Η Φώφη παρότρυνε τις γυναίκες να μη φοβούνται, αλλά να προστετεύονται»

Το μήνυμα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που έχασε τη ζωή της πρόσφατα χτυπημένη από τη νόσο του καρκίνου του μαστού, μετέφερε στην ομιλία του ο σύζυγός της, Ανδρέας Τσούνης, ο οποίος συνεχάρη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υλοποίηση του προγράμματος. Είναι πολύ ευχάριστο ότι υπάρχει διακομματική συναίνεση, τόνισε ο κ. Τσούνης, προσθέτοντας πως η Φώφη Γεννηματά παρότρυνε πάντα τις γυναίκες να μη φοβούνται, αλλά να κάνουν πρόληψη.

 «Έκανε μεγάλο αγώνα να πείσει τις γυναίκες να αποφύγουν τον φόβο και την αγωνία για τον καρκίνο» τόνισε και πρόσθεσε ότι έχει σημασία όλοι να εξοικειωνόμαστε με μία δύσκολη διάγνωση.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσούνης, η Φώφη Γεννήματα, το 2016, πήρε την πρωτοβουλία μαζί με άλλους βουλευτές να καλυφθεί η ψηφιακή μαστογραφία από τον ΕΟΠΥΥ. Από την τότε κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, το αίτημα έγινε αποδεκτό, αλλά ήταν δύσκολο να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας, ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές.

Μήνυμα απηύθυνε μέσω βιντεοκλήσης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Είναι ενδεικτικό, όπως τονίστηκε, πως στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (checkup), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.

Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος πρόληψης και δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας συνολικό προϋπολογισμό 50.476.400 εκατ. ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 31/3/2023.

Πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τα αρμόδια υπουργεία, όλες οι γυναίκες – περίπου 1,3 εκατ. – που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας – Ελληνίδες και μη – και διαθέτουν ΑΜΚΑ και θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους ή στο e-mail τους, κατά τον ίδιο τρόπο που ακολουθήθηκε και για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού τον προηγούμενο χρόνο.

Αρχικά θα λαμβάνουν στο κινητό τους ή στο email τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία και θα επιλέγουν την ιδιωτική ή δημόσια δομή για τη δωρεάν διενέργειά της. Στη συνέχεια και εφόσον πραγματοποιηθεί η εξέταση, η δικαιούχος θα λαμβάνει τη διάγνωση του ακτινοδιαγνώστη και ιατρική γνωμάτευση από γιατρό συναφούς ειδικότητας.

Στην περίπτωση που διαπιστώνεται εύρημα το οποίο χρήζει περαιτέρω ελέγχου, θα λαμβάνει παραπεμπτικό για περαιτέρω υπερηχογραφικό έλεγχο και θα ολοκληρώνεται κατά τον ίδιο τρόπο η διαδικασία, δηλαδή θα πραγματοποιεί την εξέταση και θα λαμβάνει τη σχετική γνωμάτευση.

Μάλιστα, για την υλοποίηση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» ο ΕΟΠΥΥ έχει απευθύνει πρόσκληση προς ιδιώτες γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα για να συμμετάσχουν στη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των γυναικών σε όλη την επικράτεια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εφέτος η δυνατότητα ψηφιακής μαστογραφίας θα δοθεί στις γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί στην ίδια εξέταση το 2021. Ενώ στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού τα τελευταία πέντε χρόνια.