Προειδοποίηση FDA για πλαστά φάρμακα αδυνατίσματος-διαβήτη

  • Iatropedia newsroom
πλαστά φάρμακα για αδυνάτισμα
Η τεράστια ζήτηση για φάρμακα απώλειας βάρους έχει οδηγήσει στην κυκλοφορία επικίνδυνων, πλαστών σκευασμάτων

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ο FDA, προειδοποίησε την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν πλαστές εκδόσεις του φαρμάκου για τον διαβήτη της Novo Nordisk Ozempic που έχουν βρεθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα της αμερικανικής αγοράς φαρμάκου.

Η ρυθμιστική Αρχή ανέφερε ότι έχει κατασχέσει χιλιάδες τεμάχια, αλλά υπογράμμισε ότι μπορεί να κυκλοφορούν στην αγορά κι άλλα πλαστά σκευάσματα.

Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk και o FDA διενεργούν ελέγχους στα προϊόντα που κατασχέθηκαν και δεν έχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα, την ποιότητα ή την ασφάλεια των φαρμάκων, ανέφερε η υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη Novo Nordisk, οι κατασχέσεις έγιναν σε αποθήκες εκτός της εξουσιοδοτημένης αλυσίδας εφοδιασμού της εταιρείας.

Ο Οργανισμός ανέφερε, από την πλευρά του ότι οι βελόνες από τις κατασχεθείσες ενέσεις είναι πλαστές και η στειρότητά τους δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, γεγονός που αποτελεί πρόσθετο κίνδυνο μόλυνσης για τους ασθενείς.

Ο FDA προέτρεψε τους διανομείς φαρμάκων, τα φαρμακεία, τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς να ελέγξουν το φάρμακο που έχουν λάβει και να μην διανέμουν, χρησιμοποιούν ή πωλούν τεμάχια που φέρουν τον αριθμό παρτίδας NAR0074 και τον αύξοντα αριθμό 430834149057.

Η ρυθμιστική Αρχή είπε, επίσης, ότι γνώριζε πέντε ανεπιθύμητες ενέργειες που προέκυψαν από τη χρήση του φαρμάκου της συγκεκριμένης παρτίδας, αλλά όλες ήταν συνεπείς με γνωστές παρενέργειες που σχετίζονται με το αυθεντικό Ozempic.

Η ζήτηση για Wegovy και Ozempic υπερβαίνει την προσφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Βρετανία, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναγκαστεί να περιορίσει τις προμήθειες του Wegovy στην αμερικανική αγορά.

Αν και μόνο το Wegovy είναι εγκεκριμένο για την παχυσαρκία, το αντίστοιχο φάρμακο για τον διαβήτη, το Ozempic, οδηγεί επίσης σε σημαντική απώλεια βάρους, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος σε ΗΠΑ και Ευρώπη να χρησιμοποιεί το φάρμακο «off-label», δηλαδή όχι για την εγκεκριμένη χρήση του.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η έλλειψη ύπνου βλάπτει σοβαρά την ευτυχία, λένε οι ειδικοί

Ψευδοδυσφαγία: Όταν το φαγητό προκαλεί τρόμο

Παιχνίδια στο κινητό: Πώς μας επηρεάζουν, ποιος είναι ο κρίσιμος παράγοντας [μελέτη]