Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ στο iatropedia.gr: είχα δώσει οδηγίες στους γιατρούς

  • Iatropedia
Εδώ και μήνες έχουν λάβει τα συνταγολόγια για να γράφουν τις συνταγές μέσω του ΙΚΑ για όλους τους ασφαλισμένους που ανήκουν πια στον ΕΟΠΥΥ δηλώνει στο iatropedia. gr ο πρόεδρος του νέου φορέα παροχών Υγείας Γεράσιμος Βουδούρης.

Ταυτόχρονα καταφέρεται κατά των υπευθύνων της ΗΔΙΚΑ του φορέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίοι όπως αναφέρει απέστειλαν χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει sms και email στους χιλιάδες γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) δίνοντας νέες οδηγίες για τον τρόπο που θα συνταγογραφούν.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί απίστευτη σύγχυση στον κλάδο τα πρώτα 24ωρα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ σχετικά με το πώς θα συνταγογραφούν τα φάρμακα στους ασθενείς.

«Δεν γνώριζα καν για τα μηνύματα που έστελνε η ΗΔΙΚΑ, τη στιγμή που εδώ και μήνες είχα ενημερώσει τους γιατρούς πως θα λειτουργούν» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ.Βουδούρης.

Στο μεταξύ όμως μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε ο ΙΣΑ απέστειλε εξώδικο κατά του προέδρου του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Γεράσιμου Βουδούρη, του υπουργού Εργασίας και
Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Κουτρουμάνη και της Γενικής Γραμματέως Κοιν. Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, Αθηνάς Δρέττα.
Στο εξώδικο, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης καταγγέλλει ότι ο ΕΟΠΥΥ και το αρμόδιο υπουργείο, παραβαίνοντας τη σχετική διάταξη του νόμου, έδωσε εντολή για αποστολή e-mail και sms στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ προκειμένου να συνταγογραφούν στα βιβλιάρια του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ή του ΕΟΠΥΥ, φορείς δηλαδή με τους οποίους οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν έχουν συμβληθεί, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εκτέλεση των συνταγών από τα φαρμακεία.

Όπως αναφέρεται στο εξώδικο, με αυτό τον τρόπο οι ιατροί- μέλη του ΙΣΑ καλούνται να καταστρατηγήσουν την ισχύουσα σύμβασή τους και να συνταγογραφούν σε βιβλιάρια του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και του ΕΟΠΥΥ, κάτι που δεν νομιμοποιείται βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς ούτε συμβεβλημένοι των εν λόγω ταμείων είναι ούτε υπάρχει νομικό πλαίσιο που να τους
καλύπτει για μία τέτοια ενέργεια.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να ανακληθούν οι μη νόμιμες- όπως τις χαρακτηρίζει- εντολές και να σταματήσει η πρακτική των email και των
sms. Προειδοποιεί επίσης ότι σε διαφορετική περίπτωση θα απευθυνθεί στα αρμόδια Δικαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ