Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: «Πιθανές λιποθυμίες κατά τους εμβολιασμούς δεν οφείλονται στο εμβόλιο»

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί
Μια σημαντική επισήμανση με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών, κάνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. Εφιστά την προσοχή σε πιθανές λιποθυμίες που μπορεί να συμβούν σε νοσοκομεία ή εμβολιαστικά κέντρα και οι οποίες -όπως λέει- ενδέχεται να συνδεθούν ψευδώς με παρενέργειες του εμβολίου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος επισημαίνει τον κίνδυνο των «ψευδών παρενεργειών» που μπορεί να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών και να σταθούν αφορμή να ενοχοποιηθεί εσφαλμένα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι γι’ αυτό το πρόβλημα, τονίζει ο ειδικός:

«Φοβάμαι ότι μπορεί να εμφανισθεί και στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μας και θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι. Πιο συγκεκριμένα, πριν 10 χρόνια όταν έγινε ομαδικός εμβολιασμός για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (ΗPV) στην Αυστραλία και τον Καναδά κατά τη διάρκεια του οποίου παρατηρήθηκαν σε κάποιες έφηβες κοπέλες “ΣΥΓΚΟΠΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ” που συνίσταντο σε εφίδρωση, ωχρότητα και λιποθυμία, με αποτέλεσμα οι κοπέλες αυτές να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Οι αντι-εμβολιαστές βρήκαν ευκαιρία να κατηγορήσουν το εμβόλιο ότι προκαλεί σπασμούς, επιληψία και καρδιακά προβλήματα. Όλα αυτά ήταν ψεύδη, διότι πρόκειται για μια απλή λιποθυμική κρίση, που οφείλεται συνήθως σε φόβο για το “τσίμπημα” και καμία σχέση δεν είχε με το εμβόλιο. Όταν λιποθυμούσε μία κοπέλα, επηρεάζονταν οι υπόλοιπες και μερικές ακόμη λιποθυμούσαν. Παρά ταύτα χρειάστηκαν 2-3 χρόνια για να πεισθεί ο κόσμος για την ασφάλεια του εμβολίου», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνική Παιδιατρικής Εταιρείας.

Κωνσταντόπουλος: «Ασήμαντες οι παρενέργειες του εμβολίου»

Αυτός ο πρωτόγνωρος για τα παγκόσμια δεδομένα τρόπος των μαζικών εμβολιασμών, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για παρόμοια λιποθυμικά επεισόδια, τα οποία όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αιτία διακοπής των εμβολιασμών.

«Οι πραγματικές παρενέργειες του εμβολίου είναι ασήμαντες και συνίστανται σε τοπικό πόνο, ερυθρότητα, κακουχία, πονοκέφαλο και αλλεργική αντίδραση που διαρκούν 1-3 μέρες, όπως συμβαίνει και με όλα τα εμβόλια ρουτίνας. Η αλλεργία , όπως προκύπτει από τα εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει παγκοσμίως σε 20 μέρες εμβολιασμών και ανέρχεται σε 1 στους 400.000 έως 500.000 εμβολιασμούς, εμφανίζεται σε διάστημα 15-30 λεπτών μετά την ένεση και αντιμετωπίζεται από το γιατρό. Αυτός είναι ο λόγος που συνίσταται τα εμβόλια να μη γίνονται στα φαρμακεία», σημειώνει.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος εκτιμά ότι «η  μεγάλη θνητότητας της νόσου που προέρχεται από τον κορονοϊό, θα συμβάλλει στον περιορισμό του αντιεμβολιαστικού κινήματος».

Κωνσταντόπουλος: Ο πολύτιμος ρόλος των εμβολίων στη Δημόσια Υγεία

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Κωνσταντόπουλος, αναφέρει ιστορικά στοιχεία σχετικά με τον καίριο ρόλο των εμβολιασμών στη Δημόσια Υγεία:

«Τα εμβόλια σώζουν 5.000.000 ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο. Έτσι, με τους εμβολιασμούς, εξαφανίστηκαν πολλά
λοιμώδη νοσήματα, όπως πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, νεογνικός τέτανος κλπ. Η πολιομυελίτιδα θέριζε τη 10ετία
του 1950 και 1960, και τώρα έχει εξαφανισθεί με εξαίρεση τις χώρες Αφγανιστάν, Πακιστάν και Νιγηρία. Το ίδιο και
η διφθερίτιδα και ο τέτανος. Ως ειδικευόμενος παιδίατρος στις αρχές του 1970 είχα βιώσει τη δυσάρεστη εμπειρία
να χάσουμε 23 παιδιά από διφθερίτιδα Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος δεν θυμάται αυτές τις ασθένειες, δεν τις φοβάται από άγνοια και δεν
αξιολογεί σωστά τη χρησιμότητα των εμβολίων και οι νέοι γιατροί δεν έχουν δει ποτέ αυτά τα νοσήματα που
προαναφέρθηκαν και έχουν πλέον εξαφανιστεί στη χώρα μας.

Το νέο εμβόλιο για τον COVID-19 είναι αποτελεσματικό κατά 95%. Αυτό το 95% δεν θα νοσήσει από τον ιό.
Παρασκευάσθηκε πολύ σύντομα για 3 λόγους:

α)Η βιοτεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά, β) Το γενετικό υλικό του ιού ήταν γνωστό από τον SARS 1(2003) και MERS(2012) και γ) η χρηματοδότηση ήταν τεράστια από κυβερνήσεις, οργανισμούς και πανεπιστήμια. Συμμετείχαν περισσότερες από 120 πλατφόρμες , ενώ συνήθως για την παρασκευή όλων των προηγούμενων εμβολίων συμμετείχαν 2-6 φαρμακευτικές εταιρίες και διέθεταν αποκλειστικά μόνο δικές τους χρηματοδοτήσεις.

Το νέο εμβόλιο έχει διπλή δράση: α)παράγει πολλά αντισώματα και β) διεγείρει τα ειδικά λεμφοκύτταρα (CD4)
που είναι τα κύτταρα “φονιάδες” που έχουν ρόλο σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα στον οργανισμό μας.

Η χώρα μας είναι μοναδική παγκοσμίως που τα εμβόλια σε ποσοστό 80% περίπου, γίνονται από ιδιώτες παιδιάτρους. Τα νοσοκομεία δεν κάνουν εμβόλια. Το υπόλοιπο 20% γίνεται από δημόσιους οργανισμούς όπως κέντρα υγείας, ΙΚΑ κλπ. Στις άλλες χώρες γίνονται κυρίως από δημόσιους οργανισμούς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν