«Πράσινο φως» για την επικύρωση από το CDC της πλήρους έγκρισης του εμβολίου της Pfizer

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Η επικύρωση από τα CDC της απόφασης της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA)  είναι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των εμβολιασμών στη χώρα.

Τον δρόμο στην επικύρωση της πλήρους έγκρισης του εμβολίου Pfizer/BioNTech για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, άνοιξε η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή του CDC.

Όπως έγινε γνωστό, η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Εμβολιαστικές Πρακτικές (ACIP) των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για την επικύρωση του εμβολίου. Την πλήρη έγκριση χορήγησε την περασμένη εβδομάδα η η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ (η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων, FDA).

Η επικύρωση από τα CDC της απόφασης της FDA  είναι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των εμβολιασμών στη χώρα. Είναι επίσης σημαντική και για την θέσπιση υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων.

Από την άδεια έκτακτης ανάγκης στην πλήρη έγκριση

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech είχε λάβει τον περασμένο Δεκέμβριο από την FDA Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) σε άτομα ηλικίας 16 ετών και πάνω. Αργότερα, έλαβε συμπληρωματικές EUA για χορήγηση:

  • Σε εφήβους ηλικίας 12-15 ετών
  • Ως τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς

Έκτοτε, χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ περισσότερα από 209 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Την περασμένη εβδομάδα, του χορηγήθηκε και πλήρης έγκριση για τις ηλικίες άνω των 16 ετών. Οι άλλες δύο EUA παραμένουν προς το παρόν ως έχουν.

Οι συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Εμβόλια των CDC δεν είναι δεσμευτικές. Ωστόσο εκτιμάται ότι η παρούσα θα γίνει δεκτή από την διευθύντριά τους Dr. Rochelle Walensky, αναφέρει ο αμερικανικός Τύπος.

Ήδη μετά πλήρη έγκριση από την FDA, σε πολλές ιδιωτικές εταιρείες έχει αρχίσει να καθίσταται υποχρεωτικός εμβολιασμός για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Εντούτοις, ο ρυθμός των εμβολιασμών παραμένει χαμηλός σε αρκετές πολιτείες των ΗΠ. Το επακόλουθο είναι μεγάλη αύξηση των νοσηλειών εξαιτίας του στελέχους Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός.

Το άνοιγμα των σχολείων

Μερικά από τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι η αύξηση των εμβολιασμών πριν από τη φθινοπωρινή περίοδο θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία με ασφάλεια.

«Οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με παιδί που δεν είναι ακόμη σε ηλικία εμβολιασμού, πρέπει να εμβολιαστεί. Αυτό είναι απαραίτητο για το καλό του παιδιού», δήλωσε η λοιμωξιολόγος Dr. Helen Keipp Talbot, από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Σύμφωνα με την ACIP, τα οφέλη από το εμβόλιο Pfizer/BioNTech υπερτερούν με διαφορά των δυνητικών κινδύνων που μπορεί να έχει. Σε προσεχή συνάντησή της η Επιτροπή θα εξετάσει και το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης (τρίτη δόση) από το εμβόλιο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Με πληροφορίες από CNBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Στο Ισραήλ υπάρχουν 13 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους από ό,τι στους εμβολιασμένους»

Κορωνοϊός: Δείτε τις παρενέργειες στους πρώτους 9 εκατ. εφήβους που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ

Εμβολιασμοί Covid-19: Έρχονται εμβολιασμοί παιδιών από ιδιώτες παιδίατρους – Θετική η κυβέρνηση