«Πράσινο φως» σε φάρμακο κατά του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου!

  • Iatropedia
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Περίθαλψης της Βρετανίας έδωσε επισήμως άδεια για την χρήση σκευάσματος που περιέχει λινακλοτίδη σε ενήλικες που πάσχουν από μέτριο έως σοβαρό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα (ΙBS-C)

Η ένταξη του σκευάσματος Constella της ισπανικής φαρμακευτικής εταιρίας Almirall στις κατευθυντήριες οδηγίες του βρετανικού φορέα NICE (National Institute for Health and Care Excellence) ανοίγει τον δρόμο στους κλινικούς γιατρούς για μια εναλλακτική επιλογή στην συμπωματική θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης. Η επικαιροποιημένη Οδηγία CG61 αναφέρει ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης του φαρμάκου σε ενήλικες εφόσον οι μέγιστες ανεκτές δόσεις διαφόρων καθαρτικών σκευασμάτων δεν είχαν βοηθήσει ή τα άτομα υπέφεραν από δυσκοιλιότητα τουλάχιστον για 12 μήνες.

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS, Irritable Bowel Syndrome) είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα και ενδεχομένως δια βίου διαταραχή που συχνά μένει αδιάγνωστη για πολλά χρόνια. Η παραλλαγή της πάθησης με δυσκοιλιότητα (IBS-C) χαρακτηρίζεται από πολλαπλά συμπτώματα, με κυριότερα τον πόνο/δυσφορία στην κοιλιά, το φούσκωμα και την δυσκοιλιότητα. Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μια πάθηση του σύγχρονου τρόπου ζωής, επηρεάζοντας μέχρι έναν στους πέντε ανθρώπους κάποια στιγμή της ζωής τους ενώ περίπου το ένα τρίτο των πασχόντων εκτιμάται ότι έχει IBS-C.

Το μέγεθος και οι επιπτώσεις που έχει στην ποιότητα ζωής η ενοχλητική αυτή κατάσταση γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι το 63% των ασθενών δηλώνει μη ικανοποιημένο από την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που ακολουθεί. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι το επίπεδο υγείας που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής είναι χαμηλότερο για αυτούς σε σύγκριση με υγιή άτομα αλλά και πάσχοντες από άσθμα, ημικρανίες, σακχαρώδη διαβήτη και νεφροπάθεια.