ΠΟΥ: Πέντε χώρες έχουν επιδημίες άνθρακα με περισσότερα από 1.100 κρούσματα

  • Ρούλα Τσουλέα
άνθρακα
Συναγερμός από τον διεθνή Οργανισμό. Ανησυχία ότι θα υπάρξουν περιστατικά και σε άλλες χώρες.

Εκατοντάδες κρούσματα άνθρακα έχουν καταγραφεί σε πέντε χώρες της ανατολικής και βόρειας Αφρικής και υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν και σε άλλες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι έως στιγμής έχουν καταγραφεί 1.166 ύποπτα και 37 επιβεβαιωμένα περιστατικά, καθώς και 20 θάνατοι. Οι χώρες που πλήττονται είναι:

  • Η Κένυα
  • Το Μαλάουϊ
  • Η Ουγκάντα
  • Η Ζάμπια
  • Η Ζιμπάμπουε

Στη Ζιμπάμπουε ο άνθρακας είναι ενδημικός και κάθε χρόνο παρατηρούνται εποχιακές συρροές περιστατικών, διευκρινίζει ο διεθνής Οργανισμός.

Κάθε χώρα και διαφορετική περίπτωση

Από τις πέντε χώρες, η Ζάμπια βιώνει την μεγαλύτερη έξαρση της τελευταίας 12ετίας. Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε εννέα από τις δέκα περιφέρειές της. Το 2023 (έως και τις 20 Νοεμβρίου) είχαν αναφερθεί 684 ύποπτα και 25 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Τέσσερις από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Έως πρότινος, στη χώρα αναφέρονταν μόνο σποραδικά κρούσματα άνθρακα στα ζώα και πολύ σπάνια σε ανθρώπους. Σε μία περίπτωση, όμως, εφέτος 26 άνθρωποι νόσησαν ταυτοχρόνως μετά από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος από ιπποπόταμο.

Οι συρροές των περιστατικών εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα. Στην Κένυα έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι εφέτος, ενώ πέρυσι υπήρχαν 200 ύποπτα περιστατικά και κανένας θάνατος. Στο Μαλάουϊ ο άνθρακας είναι ενδημικός στα ζώα. Ωστόσο εφέτος ανέφερε το πρώτο στην ιστορία του κρούσμα σε άνθρωπο.

Στην Ουγκάντα αναφέρθηκαν εφέτος 13 θάνατοι και αρκετά κρούσματα σε τρεις περιφέρειες. Το 2022 είχαν αναφερθεί συνολικώς δύο θάνατοι. Οι αυξημένοι εφετινοί θάνατοι αποδίδονται στην καθυστερημένη προσέλευση στον γιατρό.

Στη Ζιμπάμπουε από το 2019 αναφέρονται κάθε χρόνο κρούσματα άνθρακα, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτούνται ισχυρότερα μέτρα πρόληψης, λέει ο ΠΟΥ.

Φαύλος κύκλος

«Για να τελειώσουν αυτές οι εξάρσεις, πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της μόλυνσης των ζώων που ύστερα μολύνουν τους ανθρώπους», δήλωσε ο Dr. Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική.

Ο άνθρακας είναι μία βακτηριακή νόσος. Το υπαίτιο βακτήριο ζει στη φύση (π.χ. στο χώμα). Συνήθως προσβάλλει οικόσιτα και άγρια φυτοφάγα ζώα. Οι άνθρωποι μολύνονται όταν έρχονται σε επαφή με τα μολυσμένα πτώματα ζώων ή με μολυσμένα ζωικά προϊόντα.

Η μετάδοση του άνθρακα μεταξύ των ζώων και μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι συνηθισμένη. Ωστόσο έχουν αναφερθεί περιστατικά μόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένων πληγών (δερματικός άνθρακας).

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι ο μεγάλος κίνδυνος με την έξαρση στη Ζάμπια είναι να εξαπλωθεί στις γειτονικές χώρες. Εκτιμά επίσης ότι σε όλες τις χώρες οι αναπάντεχες συρροές κρουσμάτων σχετίζονται με πολλαπλούς παράγοντες, όπως:

  • Το κλιματικό σοκ
  • Η επισιτιστική ανασφάλεια
  • Η χαμηλή αντίληψη του κινδύνου
  • Η έκθεση στη νόσο μέσω του χειρισμού κρέατος από μολυσμένα ζώα

Φωτογραφία: iStock