ΠΟΥ: Ναι στο εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξε η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνιστάται να χορηγηθεί στους άνω των 65 ετών, κατέληξε σήμερα η επιτροπή ειδικών για τα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εμβολιασμό (SAGE) συνιστά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις επίμαχες ηλικίες των άνω των 65 ετών, για τις οποίες δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα επαρκείς μελέτες.

Να σημειωθεί ότι μια σειρά χωρών -μεταξύ αυτών και η χώρα μας- δεν είχαν εντάξει τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών στα εμβολιαστικά προγράμματα με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς οι κλινικές μελέτες δεν διέθεταν μέχρι σήμερα επαρκή στοιχεία για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ τονίζουν ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπερτερούν των κινδύνων και το εμβόλιο θα πρέπει να συνιστάται για χρήση ακόμη και σε άτομα άνω των 65 ετών.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονικό διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Ακόμη δεν έχουν τεθεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, ωστόσο σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δεν υπάρχει λόγος να μην προτείνεται η χρήση του.