ΠΟΥ: Μέτριος ο κίνδυνος από την κατάληψη εργαστηρίου με ιούς στο Σουδάν

  • Ρούλα Τσουλέα
Σουδάν
Τι ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός μετά από επιτόπια αποτίμηση της κατάστασης στην αφρικανική χώρα.

Η κατάληψη από μία από τις δύο εμπόλεμες πλευρές ενός εργαστηρίου στο Σουδάν όπου φυλάσσονταν δείγματα επικίνδυνων παθογόνων οργανισμών, συνιστά «μέτριο κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Κλιμάκια του διεθνούς οργανισμού είχαν σπεύσει στην αφρικανική χώρα για να κάνουν επιτόπια αποτίμηση του κινδύνου.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Σουδάν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως υπήρχε «υψηλός βιολογικός κίνδυνος» στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο.

Όπως είχε εξηγήσει, στα επιμέρους τμήματά του φυλάσσονται δείγματα ιών της γρίπης, της χολέρας και της πολιομυελίτιδας. Φυλάσσονται επίσης δείγματα του κορωνοϊού SRS-CoV2 που προκαλεί την πανδημία, αλλά και της πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Ωστόσο σήμερα, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ κ. Tarik Jasarevic δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως «η κατάσταση και ο κίνδυνος αξιολογούνται ως μετρίας βαρύτητας. Το εργαστήριο δεν μπορεί να επιτελέσει τις βασικές λειτουργίες του, που είναι η ανάλυση και η διαγνωστική, λόγω έλλειψης καυσίμων και εξειδικευμένου προσωπικού».

Διαβάστε ακόμα

Σουδάν: Υπό εκτίμηση από τον ΠΟΥ, ο βιολογικός κίνδυνος από το εργαστήριο στο Χαρτούμ – Προβληματισμός για νερό και εμβόλια

Φωτογραφία: iStock