ΠΟΥ και Ευρωκοινοβούλιο: Ενδοκρινικοί διαταράκτες, μια «παγκόσμια απειλή»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι μόνο για την αποτυχία της να δημοσιεύσει τα επιστημονικά κριτήρια για την μείωση των ορμονικών διαταραχών, αλλά και για την αποτυχία της να συμμορφωθεί με τις θεσμικές της υποχρεώσεις, όπως ορίζονται στις Συνθήκες της ΕΕ, σε ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε με 593 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 19 αποχές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άργησε χαρακτηριστικά στην δημοσίευση των επιστημονικών κριτηρίων που απαιτούνται για τον εντοπισμό και τη μείωση της έκθεσης των πληθυσμών σε χημικές ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές. Για αυτές τις ορμονικές διαταραχές μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει ότι αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Και το θέμα καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του, την Τετάρτη 8 Ιουνίου.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αποφάνθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραβίασε την νομοθεσία καθότι μη δημοσιεύοντας τα επιστημονικά κριτήρια για τον καθορισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών (ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές) την ώρα οιυ οι Ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει πολλές φορές την διαχείριση αυτών των ουσιών και η Επιτροπή έχει δεσμευτεί για την δημοσίευση…

Οι Ευρωβουλευτές επίσης τονίζουν υπάρχει έτοιμη από το 2013 μια πλήρης πρόταση για τα εν λόγω επιστημονικά κριτήρια αλλά παρέμεινε αδημοσίευτη, και η Επιτροπή αποφάσισε να κάνει άλλη μελέτη αξιολόγησης των επιπτώσεων, μια κίνηση που δεν απαιτούταν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία!

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο ενδοκρινικοί διαταράκτες μια «παγκόσμια απειλή», αναφέρεται στις ανοδικές τάσεις στις ενδοκρινικές διαταραχές στους ανθρώπους και σε πληθυσμούς στην άγρια ζωή. Υπάρχουν ενδείξεις δυσμενών αναπαραγωγικών αποτελεσμάτων (στειρότητα, καρκίνοι…) από την έκθεση στις ουσίες αυτές, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τον μεταβολισμό, την ινσουλίνη και την ομοιόσταση της γλυκόζης.