ΠΟΥ: Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στην Ελλάδα από ατμοσφαιρική ρύπανση

Περί τους 8.327 ανθρώπους χάνουν ετησίως την ζωή τους στην Ελλάδα, από παθήσεις που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ανάμεσα τους κι ένα παιδί. Αυτό συμπεραίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία και τα αποτελέσματα ειδικής εφαρμογής που μετρά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και συγκεκριμένα τη συγκέντρωση επικίνδυνων μικροσωματιδίων.

Η εφαρμογή του ΠΟΥ, δείχνει πως στην Αθήνα, η μέση συγκέντρωση PM2.5 φτάνει τα 23 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ποσότητα 2.3 φορές πάνω από το διεθνές όριο ασφαλείας (το οποίο έχει οριστεί στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα). Αντίστοιχη συγκέντρωση αναφέρεται στην Πάτρα.

Στον Πειραιά, καταγράφονται συγκεντρώσεις διπλάσιες από το όριο ασφαλείας, στην Ελευσίνα σημειώνεται υπέρβαση κατά 50%, στη Λυκόβρυση 60%, στη Θεσσαλονίκη 20%. Από τις ελληνικές περιοχές που έχει μετρήσει η εφαρμογή, μόνο η Αγία Παρασκευή έχει συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων εντός του ασφαλούς ορίου.

 9 στα 10 παιδιά αναπνέουν μολυσμένο αέρα

Ο Οργανισμός υπολογίζει πως 1,8 δισεκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 χρόνων σε όλο τον κόσμο αναπνέουν μολυσμένο αέρα και πως σε ετήσια βάση, 600.000 παιδιά πεθαίνουν από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις που οφείλονται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Μεγαλύτερο το πρόβλημα στις πιο φτωχές χώρες

Η μόλυνση του αέρα επηρεάζει σημαντικά τη διανοητική και κινητική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ ακόμη και όταν η έκθεση είναι μικρή, μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική τους λειτουργία.

Εκτιμάται ότι η οικιακή και εξωτερική ρύπανση ευθύνεται για τουλάχιστον 50% των αναπνευστικών λοιμώξεων και 10% των θανάτων στις ηλικίες κάτω των 5 ετών. Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως το τέλος του χρόνου όλες οι χώρες θα κοινοποιήσουν τους στόχους για το 2030, ενώ μέσα σε αυτό το μήνα θα παρουσιαστεί η ευρωπαϊκή στρατηγική για την κλιματική αλλαγή ως το 2050.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν