Η ΠΟΥ απαιτεί 10% του συνόλου των κλινών να είναι ΜΕΘ, και εμείς έχουμε το 1,7%!

  • Iatropedia
Tο 1,6% των κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ και το 1,9% των πανεπιστημιακών κλινών νοσηλείας στη χώρα μας είναι κλίνες ΜΕΘ, την ώρα που στις ΗΠΑ το 30% του συνόλου των κλινών νοσηλείας είναι κλίνες ΜΕΘν και το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες τις ΕΕ φτάνει το 20%! Αυτό επισήμανε σε ομιλία του, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας και συντονιστής διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν», Απόστολος Αρμαγανίδης.

 

 

 

Πιο κοντά στις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για 10% των συνολικών κλινών κάθε χώρας να αποτελούν ΜΕΘ, είναι ο ιδιωτικός τομέας που φθάνει στο 7,4% του συνόλου των κλινών νοσηλείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Αρμαγανίδης, η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει περί τις 1.400 κλίνες ΜΕΘ, και αντί αυτού έχουμε περί τις 550 και δεν μπορούμε εδώ και χρόνια να στελεχώσουμε άλλες 160 που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές!

Σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουμε ανάγκη από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διάρκειας 2-3 ετών για την πλήρη θέση σε λειτουργία του συνόλου των κλινών ΜΕΘ τις οποίες διαθέτουμε, «αφού αποδεικνύεται διαχρονικά ότι δεν διαθέτουμε την ικανότητα και τη δυνατότητα να τις θέσουμε όλες σχετικά άμεσα σε λειτουργία»…«Θα προσφύγουμε δικαστικά», πρόσθεσε!